/ - FOTO: N1
05/03/2024 u 10:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Politiko: Zapadne službe predsjednika Vojnog sindikata Srbije označile kao ruskog agenta

Predsjednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je trenutno u pritvoru zbog pronevjere novca, saradnik je ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), takozvani "agent uticaja", objavio je politički portal Politiko, pozivajući se na izvještaj zapadnih obavještajnih službi u koji je imao uvid.

Kako je objavljeno, njegov je zadatak da širi proruski narativ i podriva proevropske i pro-NATO stavove u Srbiji i EU,

Ruska obavještajna služba koristi srpske agente da se infiltrira u institucije Evropske unije i širi proruski narativ o invaziji na Ukrajinu, objavio je politički portal Politiko, pozivajući se na izvještaj zapadnih službi u koji je imao uvid. Prema navodima Politika, među takvim agentima je i Novica Antić, predsjednik Vojnog sindikata Srbije koji je trenutno u pritvoru zbog optužbi za pronevjeru novca, prenosi N1.rs.

Politiko piše da je Novica Antić aktivni „agent od uticaja“ koji je svjesno sarađivao sa ruskom bezbjednosnom agencijom, a da je prema navodima iz izvještaja, u oktobru 2023. godine održao sastanak sa evropskim zvaničnicima u Briselu, među kojima su bili i članovi Evropskog parlamenta.

Evroparlamentarci s kojima se Antić sreo bili su, između ostalog, Viola fon Kramon iz nemačkih Zelenih, Alesandra Moreti iz italijanske partije Socijalisti i demokrate i Vladimir Bilčik, slovački član konzervativne Evropske narodne partije, objavljeno je u saopštenju za medije, a Politiko piše da je imao uvid i u fotografiju sa sastanka.

Portal dodaje da u obavještajnom izvještaju nema naznaka da su Fon Kramon, Moreti i Bilčik bili upoznati s navodnim Antićevim vezama sa ruskim FSB.

Moreti, Bilčik i Fon Kramon nisu odgovorili na zahtjev Politika za komentar.

Portal dalje dodaje da se Antić u Briselu sreo i sa predstavnicima sindikata EUROMIL i EPSU, koji predstavljaju interese vojnog i civilnog kadra u Evropskoj uniji. Politiko nije dobio odgovor ni od ove dvije organizacije o sastanku sa predsjednikom Vojnog sindikata Srbije, navodi portal.

Prema navodima zapadnih izvještaja na koje se Politiko poziva, Antić je aktivni „agent od uticaja“ za rusku Federalnu bezbjednosnu službu. Portal navodi da on blisko sarađuje sa saradnikom FSB Vjačeslavom Kalinjinom, glavnim urednikom „Veteran njuza“, sajta specijalizovanog za vijesti o veteranima i oružanim snagama. Na sajtu se u odjeljku „O nama“ navodi da je taj medij informacioni partner FSB-a i ruskog Ministarstva odbrane, kao i drugih grana ruskih bezbjednosnih snaga.

Ni Kalinjinin nije odgovorio na upit Politika za komentar.

U obavještajnom izveštaju na koji se Politiko poziva, Antićevo djelovanje se posebno ne ističe, dok se za Kalinjina kaže da je regrutovao druge ljude, ne precizirajući koliko i u kojim zemljama.

Rusija koristi Srbiju kao platformu za lansiranje operacija uticaja u cilju slabljenja proevropskih i pro-NATO stavova u samoj državi, ali i u Evropskoj uniji, koja je bila nepokolebljivo uz Ukrajinu od početka ruske invazije, piše Politiko. Dodaje da je Antić koristio svoju ulogu prvog čovjeka vojnog sindikata da kritikuje predsjednika Aleksandra Vučića i visoke vojne zvaničnike.

- Koristili su svaku priliku da promovišu rusku propagandu u vezi sa ratom u Ukrajini - navodi se u izvještaju koji se bavi sastancima održanim u Srbiji i u EU.

Kalinjin je pozvao Antića u Rusiju da se sastane sa visokim ruskim vojnim zvaničnicima od 2019. do 2020.

- Prvobitno fokusirani na uticaj na srpsko civilno društvo, proširili su fokus na evropske sindikalne i boračke organizacije, a posljednjih mjeseci i članove Evropski parlament -navodi Politiko.

Vest da Antić održavao sastanke u Evropskom parlamentu naglašava ranjivost tog tijela na operacije uticaja koje podržava Rusija, navodi ovaj politički portal.

Ranije ovog mjeseca, Politko je pisao da je špijunski softver pronađen na mobilnim telefonima dvoje poslanika u Evropskom parlamentu, uključujući bivšu francusku ministarku za Evropu Natali Loazo, koja predsjedava podkomitetom za odbranu tog tijela.

Antić i njegovi predstavnici nijesu odgovorili na zahtev Politika za komentar.

Portal kaže da je predsjednik Vojnog sindikata Srbije otvoreni kritičar oružanih snaga Srbije koji se sukobio sa političkim rukovodstvom zemlje.

Trenutno je u pritvoru zbog optužbi da je prisvojio novac i druge pokretne stvari koje su mu povjerene u sindikatu u vrijednosti od preko 18 miliona dinara, koji su bili povjereni Vojnom sindikatu Srbije. Antć odbacuje optužbe i tvrdi da je hapšenje politički motivisano i da iza njega stoji direktor Vojno-bezbjednosne agencije Đuro Jovanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:36