гориво / фото: Лазар Ружић
25/03/2022 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Порасла цијена еуродизела у Србиjи

Цијена еуродизела тако jе за скоро шест одсто већа jер jе током протекле недеље коштао 187,23 динара

Литар еуродизела у Србиjи кошта 198 динара (око 1,68 евра), саопштило jе 25. марта Министарство трговине, туризма и телекомуникациjа (МТТТ), што jе поскупљење од 10,77 динара (0,091 еура), преноси Радио Слободна Европа.

Цијена еуродизела тако jе за скоро шест одсто већа jер jе током протекле недеље коштао 187,23 динара.

Како jе МТТТ обjавило на основу уредбе Владе по коjоj се сваког петка нивелише цијена горива, безоловни бензин од 95 октана коштаће као и до сада – 176,05 динара (1,49 еура).

- Обавјештаваjу се привредни субjекти за трговину горивима да су дужни да ове малопродаjне цијене нафтних деривата примене одмах по обjављивању - саопштило jе МТТТ.

Додаjе се да за пољопривреднике на пумпама Нафтне индустриjе Србиjе остаjе цијена еуродизела од 179 динара за литар (1,52 еура), као и да им jе дозвољено да до 60 литара тог горива, осим у резервоар, могу да купе и точењем у канистере.

Након инвазиjе Русиjе на Украjину и скока цијена нафте на свјетском тржишту, Влада Србиjе jе 10. марта уредбом ограничила цијене еуродизела и европремиjум бензина до 11. априла у циљу, како jе наведено, спрјечавања већих поремећаjа и очувања животног стандарда становништва.

Прописано jе да наjвиша малопродаjна цијена еуродизела и бензина буде просјечна велепродаjна цијена тих деривата увећана за шест динара.

Донијета jе и одлука о привременом смањењу акциза за 20 одсто на оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 21:47