foto: Privatna arhiva / - FOTO: PRIVATNA ARHIVA
03/01/2022 u 21:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потврђена друга доживотна у Србији: Суд одбио захтјев Новљанина, остаје пресуда за убиство

Дабовић је правоснажно осуђен на доживотни затвор 27. августа прошле године, пред Апелационим судом у Новом Саду, чиме је потврђена пресуда већа Вишег суда, којем је предсједавала судија Ивана Јосифовић

Врховни касациони суд одбио је пред Нову годину захтјев за ванредни правни лијек Дејану Дабовићу (29) из Херцег Новог, који је 26. децембра 2019. на свиреп начин, убио ножем бившу дјевојку Душанку Јоцовић (25), у Новом Саду, сазнају "Новости". Тако је Дабовић дефинитивно други осуђени на доживотну казну затвора, откад је она уведена у Србији, прије двије године.

Прва доживотна казна изречена је Нинославу Јовановићу из Малче, познатијем као "малчански берберин", који је отео и силовао дванаестогодишњу дјевојчицу из Ниша. И Јовановићу је суд, у новембру 2021, одбио захтјев за ванредни правни лијек, јер није испунио законски услов да га поднесе преко браниоца, већ га је написао сам.

Дабовић је правоснажно осуђен на доживотни затвор 27. августа прошле године, пред Апелационим судом у Новом Саду, чиме је потврђена пресуда већа Вишег суда, којем је предсједавала судија Ивана Јосифовић. Осуђен је због тешког убиства из безобзирне освете и за разбојништво.

У моменту када је ножем, у новосадској Улици Алексе Шантића, напао бившу дјевојку, јер је претходно раскинула десетогодишњу везу, Дабовић је, како је суд закључио, био смањене урачунљивости услед поремећаја личности и афеката бијеса. Ипак, суд је сматрао да је ријеч о "нарочито опасном учиниоцу, који не преза ни од чега како би задовољио своје потребе, нагоне и жеље", па је зато казна доживотног затвора за њега једина адекватна. Осим тога, њоме ће се, како је у пресуди наведено, "изразити друштвена осуда због вршења кривичних дјела, утицати на јачање морала и обавезе поштовања закона."

Дабовић је испред зграде, бијесан, сачекао несрећну дјевојку, најпре је осам пута ударивши песницом по глави, а затим ју је ножем секао и убадао по рукама, врату, грудима, док није схватио да ју је убио. Закључено је да је она трпјела страховито јаке болове десетак минута, поготово услијед убадања ножем у врат, испод десне кључне кости и у десну дојку, а онда је издахнула.

Дан прије тога он је стигао из Црне Горе и у поподневним часовима, у кладионици "Лиман", уперивши нож у радницу, украо дневни пазар од 11.300 динара. И ово разбојништво урачунато је у изречену му казну.

Одштета

Дабовићу је судском пресудом наложено да плати трошкове сахране девојке од 161.000 динара, као и три милиона динара одштете њеној мајци због нанетих душевних болова. Такође, суд га је обавезао да фирми Меридиан Тех из Београда исплати износ украден из кладионице.

Чека писмену одлуку

Бранилац Дејана Дабовића, адвокат Бојан Мирковић, након што је Апелациони суд у Новом Саду потврдио првостепену пресуду, подио је у име свог клијента ванредни лијек - захтјев за заштиту законитости. Мирковић, који је Дабовића бранио по службеној дужности, није могао да коментарише ову одлуку.

- Не могу да се изјасним о томе док не добијем писмену одлуку - кратко је за "Новости" рекао адвокат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 07:59