/ - FOTO: AMBASADARUSIJE.RS/SCREENSHOT
16/01/2023 u 17:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poziv Rusije Srbima za prijem u vojsku uzburkao internet, Vučić najavio odgovor

Danas bi prijem državljana iz Srbije u rusku vojsku bilo krivično djelo prema srpskom zakonu

Društvenim mrežama se širi navodni poziv Rusije Srbima za prijem u rusku vojsku i navodna procedura prijema stranih državljana u profesionalnu vojnu službu za Oružane snage Rusije. Međutim, najverovatnije se radi o staroj informaciji, iz vremena kada je Rusija bila u miru, piše Blic.rs.

Danas bi prijem državljana iz Srbije u rusku vojsku bilo krivično djelo prema srpskom zakonu.

Naime, ta procedura je objavljena na starom sajtu ruske ambasade, dok je na novom nema.

-U vezi obraćanja državljana Republike Srbije informišemo da je procedura prijema stranih državljana u profesionalnu vojnu službu za Oružane snage Ruske Federacije određena Federalnim zakonom od 28. marta 1998. godine broj 53 „O vojnoj dužnosti i vojnoj službi“ u skladu sa kojim: Ugovor o profesionalnoj vojnoj službi imaju pravo da sklapaju strani državljani, koji se legalno nalaze na teritoriji Ruske Federacije (tačka 1. člana 34. ovog Federalnog Zakona). Strani državljani, koji se apliciraju za profesionalnu vojnu službu, moraju da govore državni jezik Ruske Federacije (tačka 1. člana 34. ovog Federalnog Zakona) kao i da odgovaraju uslovima prijema (link na veb-stranicu http://recrut.mil.ru/career/soldiering/conditions/foreigners.htm) u profesionalnu vojnu službu. 2. Odluku o upućivanju srpskih državljana na obuku u ruskim vojnim obrazovnim ustanovama donosi isključivo Ministarstvo odbrane Srbije- stoji na staroj stranici ambasade Rusije.

image
- FOTO: AMBASADARUSIJE.RS/SCREENSHOT

Provjerom smo utvrdili i da gore navedeni link ka ruskoj vojsci gdje se vrši regrutacija i prijava, ne radi.

"Blic" je ovim povodom kontaktirao Predsjedništvo Srbije, gde nam je rečeno da će na ovo pitanje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoriti u kratkom vremenskom roku.

Šta stoji u Krivičnom zakonu?

Izmjenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Međutim, ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprećena je kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. april 2023 02:22