протести, Рио Тинто / - фото: Фејбук, уживо
27/01/2022 u 19:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пратите протест против Рио Тинта испред Предсједништва

Окупљени носе транспаренте "Стоп инвеститорима, спасимо природу" и "ЕУ. Рио Тинто. Вучић, иста фирма", преноси Нова С

Више десетина грађана окупило се код Предсједниства Србиjе како би jош jедном исказали незадовољство због деловања Рио Тинта у Србиjи. Окупљени траже увођење мораториjума на истраживање бора и литиjума, а према наjавама Сава Маноjловића рок коjи се тражи jе 20 година, преноси Нова С.

Протест грађана и активиста почео jе у 19 сати испред зграде Предсједништва, а све догађаjе са данашњег скупа можете пратити уживо ОВДЈЕ.

19:00 Као и на претходним протестима, ни на овом нема припадника полициjе у униформама, већ искључиво у цивилу. Они су распоређени око самог Предсједниства, али и парку и околним улицама. Међу окупљенима има доста младих, ту су и читаве породице, али и наши наjстариjи суграђани. Као што jе наjављено блокираће се улица Краља Милана, након чега се иде у шетњу до зграде Владе. Окупљени носе транспаренте "Стоп инвеститорима, спасимо природу" и "ЕУ. Рио Тинто. Вучић, иста фирма". Организатори дИЈеле летке на коjима jе памлет о томе зашто jе потребно борити се за мораториjум на истраживање бора и литиjума. Jош увек ниjе познато да ли су се придружиле неке еколошке организациjе али jе велики броj грађана, активиста и представника цивилног сектора.

19:05 Како jавља репортер Нова.рс, саобраћаj испред Предсједништва jе блокиран.

- Сматрамо апсолутном лажи ово што се ради, не можемо да кажемо терамо Рио Тинто. Никаква jавна расправа уређена, за 24 сати може да се реши ово. Не знамо ко ће бити премиjер или предсједник, али знамо да неће бити Рио Тинта - рекао jе Маноjловић на почетку протеста", додаjући да постоjе две опциjе.

- Можда ћемо и опструирати изборе. Организоваћемо блокаде ако треба и за изборе -подвукао jе он.

Шта знамо до сада?

Иако jе власт званично прекинула сарадњу са компаниjом Рио Тинто, активисти и захтеваjу да држава уведе мораториjум на ископавање литиjума и бора у траjању од 20 година.

Организатор протеста, инициjатива "Крени-промијени" обjавила jе раниjе да ће се кренути у протестну шетњу коjа ће завршити испред зграде Владе.

Ово jе други по реду протест организован након што jе власт одбила да разматра предлог народне инициjативе за забрану ископавања литиjума и бора у Србиjи.

- Шетња ће кренути код Предсједништва, након чега ће окупљени кренути ка Тргу републике. Након тога планирано да шетња иде кроз Македонску и део Таковске, а протест ће бити завршен испред Владе Србиjе -рекли за Нова.рс организатори скупа пред данашњи протест.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:17