Vučević
16/12/2022 u 15:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predat zahtjev Vlade Srbije Kforu za vraćanje srpskih snaga bezbjednosti na Kosovo

Ministar odbrane je kazao da je Vojska Srbije, nešto prije 11 časova, na administrativnoj liniji kod Merdara predala u pisanom, štampanom obliku Odluku Vlade Srbije, odnosno Zahtjev za vraćanje do 1.000 pripadnika vojske i policije na KiM

Na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtjev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbjednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju Kosova i Metohije, prenosi RTS.

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže da je predsjednika Republike i premijerku Vlade Srbije obavijestio da je Vojska jutros predala zahtjev u papirnom obliku, a da je noćas Kforu poslat imejl u kom je Zahtjev sa dodatnom dokumentacijom.

On je kazao da je Vojska Srbije, nešto prije 11 časova, na administrativnoj liniji kod Merdara predala u pisanom, štampanom obliku Odluku Vlade Srbije, odnosno Zahtjev za vraćanje do 1.000 pripadnika vojske i policije na KiM.

- Obavijestio sam predsjednika Republike Srbije kao vrhovnog komandanta i predsjednicu Vlade Srbije da je Vojska Srbije, odnosno Komisija za primjenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a pri Generalštabu Vojske Srbije, jutros nešto prije 11 časova predala na administrativnoj liniji kod Merdara u pisanom štampanom obliku Odluku Vlade Srbije odnosno Zahtjev za vraćanje do 1.000 pripadnika vojske i policije na KiM, napisao je Vučević na Instagramu.

Dodao je da je noćas, oko jedan sat posle ponoći, Vojska Srbije Kancelariji Kfora poslala mejl sa prilozima koje čine - Odluka Vlade Republike Srbije, zahtjev i dodatna dokumentacija kancelariji Kfora.

- Mi smo formalno-pravno, tehnički, pokrenuli proceduru u skladu sa Rezolucijom 1244, u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, da zahtjevamo i koristimo ono što je definisano međunarodnim javnim pravnim aktima, međunarodnim javnim pravom, nešto što niko ne može da ospori Srbiji i u kontekstu zaštite naših nacionalnih, državnih interesa i svakako radi zaštite našeg naroda na prostoru pokrajine Kosovo i Metohija, naveo je Vučević u saopštenju na sajtu ministarstva.

Vlada Srbije donijela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, Kforu uputi zahtjev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbjednosti na teritoriju Kosova i Metohije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 04:02