Nikoliću prijete otrkazom / - NOVA S.RS
15/07/2022 u 18:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prijete otkazom sindikalcu u Nišu jer se požalio na vrućinu u pogonu

Srpski mediji ovaj pogon nazivaju "fabrikom iz pakla u kojoj radnici nose pelene jer ne mogu u toalet" i padaju u nesvijest zbog vrućine. Hitna pomoć intervenisala 8 puta u jednoj smjeni zbog vrućine u fabrici „Jura“.

Daliboru Niikoliću zaposlenom u južnokorejskoj firmi "Jura" u Nišu prijeti otkaz jer se požalio na nehumane uslove rada i previsoku temperaturu, pišu tamošnji mediji.

Nikolić je jedini od 2.700 radnika "Jure" u Nišu koji se usudio "podigao glas" zbog tropskih temperatura u pogonima te kompanije i samoi dan nakon toga u četvrtak dobio je upozorenje pred otkaz.

Njemu je zaprijećeno otkazom jer je navodno prekršio radnu disciplinu davanjem lažnih informacija i odavanjem poslovne tajne trećim licima.

Nikolić je i povjerenik sindikata Sloga u „Juri“. On je izjavio za Novu.rs rekao da je „upozorenje na postojanje otkaznog razloga“ dobio preporučenim pismom na kućnu adresu dok je bio na poslu, a ne od svojih nadređenih, uz potpis, kao što je to pravilo.

„Na teret mi se stavlja da sam rekao da klime u pogonima ne rade, a nisam to rekao. Rekao sam da smo pitali nadređene da nam pojačaju klime. Takođe mi se na teret stavlja da sam za neki portal rekao da su bonusi u fabrici 10.000 dinara. Tako nešto uopšte nikome nisam rekao, nisam uopšte pričao o zaradama i bonusima, samo o klimama“, istakao je Nikolić.

Srpski mediji ovaj pogon nazivaju fabrikom iz pakla u kojoj radnici nose pelenejerne mogu u toalet i padaju u nesvest zbog vrućine. Kako navode, hitna pomoć intervenisala 8 puta u jednoj smeni zbog vrućine u fabrici „Jura“.

Kako je kazao, za proteklih sedam godina koliko radi u „Juri“ poslodavci nisu imali primjedbu na njegov rad, jer posao obavlja maksimalno korektno i odgovorno, ali su imali na njegovo ponašanje jer je reagopvao kada krše propise i zakon.

„Kada su me novinari pitali zbog čega ostali radnici ne pričaju o klimama i tropskim temperaturama, rekao sam da se plaše, da im se prijeti otkazima. Upozorenje koje sam dobio je njihova metoda zastrašivanja. Kolege mi i sada daju podršku, ali niko ne smije da javno kaže i podrži me“, kazao je Nikolić.

Tokom toplotnog talasa u prvoj polovoni jula radnici južnokorejske kompanije "Jura" u Nišu radili su u pogonima u kojima je temperatura bila viša od 32 stepena.

Nikolić je tada izašao pred kamere i rekao da su uslovi vrlo teški, da radnici rade u majicama i šorcevima „koji su gola voda“. Kazao je takođe da je od kolega iz prve smjene dobio informaciju da su ekipe Hitne pomoći čak osam puta intervenisale zbog radnika koji su se onesvešćivali jer je u halama bilo pretoplo.

Kompanija "Jura" saopštila je da su klima uređaji pušteni u rad krajem aprila ove godine i da je unutrašnja temperatura za više od 10 stepeni niža u odnosu na spoljašnju. U odgovoru su priznali su da postoji kvar na tri, od ukupno 14 jedinica klima uređaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:14