Фото илустрација / Ilustracija
09/09/2021 u 14:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пројекат вриједан 30 милиона еура: Србија добија фабрику за Синофарм вакцине

У фабрици ће у првој фази радити 180 људи, од којих ће 40 одсто бити високостеучни кадрови, а у другој фази ће бити запослено још 100 радника

Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је да вjерује да ће пројекат за изградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Синофарм бити остварен у интересу грађана Србије и цијелог региона. Ријеч је о заједничком улагању Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата у вриједности 30 милиона еура.

Вучић је приликом церемоније постављања камена темељца у Земуну навео да ће у тој фабрици, поред производње, "бити способни да се усавршавају и да пуне нове компоненте за будуће вакцине".

Истакао је да је капацитет фабрике 40 милиона доза годишње, а да је план да се произведе 30 милиона, "што је довољно за Србију, регион и све који су заинтересовани".

- Бићемо међу првима у свијету који ће имати могућност да заједно са партенерима из Кине и УАЕ мијењамо садржај супстанце и да будемо међу првима у свијету које ће благодети научних открића моћи да подијелимо са народом и да ефикаснот и квалитет вакцина буде на још вишем нивоу - казао је Вучић.

Нагласио је да је кинеска вакциона "апсолутно сигурна и да има широко поље дејства".

- Поносан сам што ће Србија у сарадњи са Кином и УАЕ имати фабрику која ће вакцинама снабдјетвати и земље региона и Европе и што нисмо чекали да нам неко други понуди рјешење у борби против пандемије већ ми успјевамо да решавамо дио регионалних и глобалних проблема - казао је Вучић.

Он је навео да ће до краја марта идуће године бити заваршен први погон где ће се пунити кинеске вакционе, до када ће се пуњење Синофарм вакцине радити у Хемофарму. У другој фази, до 2023. године, биће изграђен и погон гдје ће се производити активна супстанца за вакциону.

- У фабрици ће у првој фази радити 180 људи, од којих ће 40 одсто бити високостеучни кадрови, а у другој фази ће бити запослено још 100 радника - рекао је Вучић.

(Н1)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:24