фото: Нова С / - фото: Нова С
18/12/2021 u 14:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протест против Рио Тинта испред Владе у Београду

Међу окупљенима је и глумица Светлана Цеца Бојковић, која је упитала зашто не копају у Њемачкој

Организација Еколошки устанак одржава протесте против планова компаније Рио Тинто да на подручју Јадра отвори рудник литијума, а један од скупова је испред Владе Србије.

Учесници протеста носе заставе Еколошког устанка и транспаренте на којима пише „Синдикате на блокаде“, „Са колико нула се пише издаја?“, „Истину проговори државо“. Међу окупљенима је и глумица Светлана Цеца Бојковић, која је упитала зашто не копају у Њемачкој.

Организатори скупа позвали су грађане на протест након што је из Просторног плана града Лознице избрисан рудник компаније „Рио тинто“ нагласивши да је то „један успјешан корак“, али да ипак не вјерују на ријеч представницима власти.

Један од организатора протеста Александар Јовановић Ћута рекао је да Вучић има рок до Божића да брише из Просторног плана пројекат „Јадар“ и да им достави све што је потписано од стране његове владе али и од 2004. године па наовамо с тим у вези. „И да се то раскида, он има само једну опцију а то је да захвали Рио Тинту, као што су урадиле све нормалне земље у свијету и у Европи. И да протјерамо Рио Тинто. Има много Рио Тинта у овој земљи, у Холокљу се такође припрема хаос“, рекао је, обраћајући се претходно новинарима.

Навео је да су се данас окупили испред Владе да би још једном јасно изнијели своје захтјеве, а да након Божића настављају са блокадом.

- Бићемо тамо гдје нам је мјесто – да бранимо ову земљу, јер она припада свима нама, рекао је Јовановић.

image

фото: Нова С

- фото: Нова С

Он је навео да захтијевају и да се моментално повуку све пријаве против грађана који су учествовали у ранијим блокадама, да полиција престане да долази на врата људима и да их малтретира, а и да се престане са прогоном новинара, подсјећајући да су и раније из Еколошког устанка изнели да су се у Шапцу појавили плакати на којима се „тражи глава“ новинарке „Подрињских“ Исидоре Ковачевић.

Додаје је да траже и да се процесуирају сви који су вршили насиље – како на шабачком мосту, тако и у другим мјестима у земљи за вријеме блокада.

Грађани и активисти аплаудирали су Драгану Миловановићу Црном који је зауставио багер који се кретао кроиз окупљену масу на шабачком мосту и који је процесуиран због тога што је том приликом нанио ударце особи на багеру.

Међу окупљенима су организатори из Еколошког устанка, као и лидер Заједно за Србију и Отворене грађанске платформе АКЦИЈА Небојша Зеленовић.

Масовне блокаде саобраћајница организоване су претходних мјесец дана на више од 50 локација у Србији због незадовољства пројектом „Јадар“ компаније Рио Тинто, као и због спорних закона о експропријацији и референдуму, након чијег повлачења је од протеста одустао дио дотадашњих организатора.

(Н1)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:05