Ilustracija Kosovo - Srbija, zastave / - SHUTTERSTOCK
05/12/2022 u 14:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rašić: Izlazak Srba iz institucija je pogrešan i štetan

Rašić je za Radio KiM kazao da je izlazak Srba iz kosovskih institucija usledio nakon pritiska iz Beograda

Novi kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić izjavio je da se pokazalo da je odluka da Srbi sa sjevera Kosova napuste institucije bila pogrešna i štetna, prenosi N1.

Rašić je za Radio KiM kazao da je izlazak Srba iz kosovskih institucija usledio nakon pritiska iz Beograda.

-Mogu da pretpostavim da je jedan broj ljudi, od tih koji su izašli, već shvatio da je napravio grešku, da su sebe i svoje karijere doveli u pitanje jer ima tu ljudi koji su radili po deset, petnaest godina u različitim institucijama. Mislim da su unazadili svoje karijere time što su to uradili. Mogu da razumem njihov izlazak zbog sticaja okolnosti i nekomunikacije s Vladom Kosova i takođe pritiska koji je usledio od strane vlade u Beogradu da dodje do izlaska iz institucija-rekao je Rašić.

Dodao je da je Vlada Srbije htjela da pošalje radikalnu poruku Prištini i da, kako je rekao, parališe institucije.

-Mjesec dana nakon toga mi vidimo da su napravili štetu i čak mislim da ukoliko izbori budu održani kao što je predviđeno 18. odnosno 25. decembra u svim opštinama na sjeveru, to znači da mi dvije godine nećemo imati srpske gradonačelnike u tim opštinama jer će albanska manjina ili manjina iz drugih zajednica biti dovoljno brojna da dobije mjesto gradonačelnika. Saopštena  je ishitrena odluka i meni je žao što Srbi sa sjevera nisu malo analizirali pre te odluke- objasnio je ministar.

Po njegovim riječima, izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale, „jer smo od tih institucija zavisni“.

-To bi nas Srbe na jugu dovelo do situacije opšte panike i bilo bi ‘kud koji, mili moji’. Apsolutno nisam za takav pristup, ja sam upravo ovde zbog toga da bi Srbi ojačali svoj položaj u kosovskim institucijama i smatram da je to ostvarivo, da već jednom dobijemo svoje zasluženo pravo. Mi smo drugi narod po brojnosti na Kosovu i kao takvi treba da budemo u svim bitnim institucijama, ali ne samo to, nego u svim bitnim procesima odlučivanja- naveo je Rašić za Radio KiM.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:58