/ - UNSPLASH: REZA SHAYESTEHPOUR KIšA, POPLAVA, ILUSTRACIJA
24/05/2023 u 11:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raste vodostaj Dunava i Save: Uvedena redovna odbrana od poplava u Beogradu

Na desnom nasipu i obaloutvrdi uz Dunav od Kule Nebojša do Bastiona Sv. Jakova službe sprovode dvadesetčetvoročasovno dežurstvo

Na Dunavu kod hidrološke stanice Novi Sad i na Savi kod hidrološke stanice Šabac vodostaji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), prenosi Blic.rs.

Takođe, na sajtu RHMZ objavljeno je i da se danas na jugu Bačke, u Sremu i Banatu, kao i u pojedinim djelovima Beograda očekuje pojava kiše, plјuskova i grmlјavine.

Prema poslednjem izveštaju RHMZ o stanju vode na tokovima Dunava i Save od juče, vodostaj je bio u stagnaciji, ali se sada bilježi blagi porast i kod Beograda.

Nasuprot tome vodostaj Tise, i Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja narednih dana.

Preventivne mere na vodnom području Dunava i Save

Na desnom nasipu i obaloutvrdi uz Dunav od Kule Nebojša do Bastiona Sv. Jakova Stručne službe JVP "Srbijavode" i nadležno vodoprivredno preduzeće JVP "Beogradvode" sprovode dvadesetčetvoročasovno dežurstvo i preduzimaju sve mjere i aktivnosti u skladu sa Opštim i Operativnim planom odbrane od poplava na vodnoj jedinici "Beograd".

Ove službe redovno prate stanje na terenu uslovljeno kretanjem vodostaja reka Dunav i Sava kao i stanje zaštitnih vodnih objekata. Angažovanjem pumpe na prepumpavanju procedne vode iz šahta sabirnog cjevovoda.

Objašnjavaju da se to radi u cilju obaranja nivoa vode kako bi se u slučaju plavljenja stvorili adekvatni uslovi za nesmetano uklanjanje motornih vozila koja nisu blagovremeno odvezena sa parkinga.

Iz ovog javnog preduzeća saopštili su juče da će nastavak rada pumpi na prepumpavanju biti periodičan i u skladu sa stanjem na terenu, odnosno rastom vodostaja a u cilju obaranja nivoa vode u zoni kolskog propusta i sprečavanja plavljenja branjenog područja.

Uvedena redovna odbrana od poplava u Beogradu

Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju apelovao je na građane da vozila ne parkiraju u ovoj zoni u cilju preventivnih aktivnosti, te da bi omogućio nesmetan rad ekipama vodoprivrednih preduzeća.

Ova pojava je uobičajena za ovaj dio grada i ovakva situacija na tom djelu akvatorijuma Dunava dešava se učestalije nego na ostalim djelovima obale s obzirom na to da se radi o najnižoj tački Beograda. Po prognozama svih relevantnih institucija, nema opasnosti od izlivanja rijeke.

Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda i ekipe vodoprivrednih preduzeća konstantno prate situaciju na terenu. Građani će blagovremeno biti obavešteni o novim informacijama, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu Opšteg plana za odbranu od poplava i zbog izmerenog vodostaja na merodavnom mernom mjestu u petak, 19. maja 2023. godine, preduzeće JVP "Srbijavode" saopštilo je Naredbu o uvođenju redovne odbrane od poplava na vodnoj jedinici Beograda – desni nasip i obaloutvrda uz Dunav od Kule Nebojša do Bastiona Svetog Jakova u dužini od 0,34 kilometara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 14:28