/ FOTO- UNSPLASH, ILUSTRACIJA
17/01/2023 u 20:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rezolucija EP: Srbija da se uskladi sa spoljnom politikom EU

U rezoluciji se, kako se moglo čuti tokom debate u EP, poziva Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana

Evropski parlament večeras je završio debatu o rezoluciji o primeni zajedničke spoljne i bezbjednosne politike (ZSBP) EU, koja bi trebalo da bude usvojena sutra, a u dijelu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije, prenosi RTV.

U rezoluciji, kada je riječ o Srbiji, navodi se da Evropski parlament „žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije“ sa ZSBP i ponavlja ''da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa  spoljnom politikom EU“.

U rezoluciji EP, čiji je autor predsjednik komiteta za spoljne poslove David Mekalister, navodi se da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, ''mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i prava EU“, prenosi Kosovo online.

Osnov Rezolucije su, kako se navodi, tektonske promjene koje su nastale u geopolitičkom okruženju i koje su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova.

Kada je riječ o politici EU prema Zapadnom Balkanu, naglašava se da je na Zapadnom Balkanu potrebno da zemlje kandidati i potencijalne zemlje kandidati u potpunosti usklade svoje politike sa ZSBP, posebno s politikom sankcija protiv trećih zemalja.

U rezoluciji se, kako se moglo čuti tokom debate u EP, poziva Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 17:50