Branislav Ristovojević / - PRAVNI FAKULTET
08/07/2022 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruska ambasada neprijatno iznenađena smjenom dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Smatramo da je politizacija ove oblasti neprihvatljiva, a klevete protiv gospodina Ristivojevića ne mogu se opisati drugačije nego kao zlonamerna provokacija, saopštila je Ambasada Rusije

Ruska ambasada u Beogradu saopštila je da je neprijatno iznenađena smjenom dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislava Rustivojevića.

Ristivojević je smijenjen nakon organizovanja studentske posjete Ambasadi Rusije u Beogradu uz obrazloženje da je to neprihvaljivo u osjetljivom momentu kada rastu tenzije zbog rata u Ukrajine.

IZ Ambasade su saopštili da su neprijatno iznenađeni informacijama o okolnostima razrješenja dužnosti dekana Pravnog fakulteta, a s obzirom da se kao razlog navode sastanci koje je koordinirao između studenata fakulteta i saradnika Ambasade Rusije u Beogradu zaduženih za bilateralni kulturni dosije.

Ambasada napominje da redovni kontakti ruskih diplomata sa predstavnicima srpskih obrazovnih institucija svih nivoa nemaju skrivenu agendu.

„Teme koje se razmatraju odnose se na razvoj naučnih i obrazovnih razmena, organizovanje nastave i stažiranja o trošku ruskog državnog budžeta i na komercijalnoj osnovi, kao i na promociju ruskog jezika i kulture u Srbiji i srpskog jezika i kulture u Rusiji”, navodi Ambasada.

Navodi i da je takva saradnja, koja ima važnu ulogu u otkrivanju intelektualnog i stvaralačkog potencijala akademskih zajednica Srbije i Rusije, u potpunosti u interesu obje zemlje.

„Smatramo da je politizacija ove oblasti neprihvatljiva, a klevete protiv gospodina Ristivojevića ne mogu se opisati drugačije nego kao zlonamerna provokacija”, saopštila je Ambasada Rusije navodeći da sadašnja situacija „protivreči ne samo logici obostrano korisnog rusko-srpskog strateškog partnerstva, već i zdravom razumu”.

Ambasada Rusije izražava nadu da će pravda biti vraćena uz uvjerenje da su „pokušaji ’ukidanja Rusije’ osuđeni na propast kako u nama bratskoj Srbiji, tako i u svim drugim zemljama”, prenosi Tanjug.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 18:28