Bocan Harčenko  / -FOTO: SPUTNIK/ALEKSANDAR MILAčIĆ
29/11/2022 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski ambasador u Srbiji: Zapad doliva ulje na vatru u dijalogu Beograda i Prištine

Napetost je bila izazvana problemom registarskih tablica, koji je Priština vještački stvorila, smatra Bocan Harčenko

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da Zapad u rešavanju kosovskog problema ponovo doliva ulje na vatru insistiranjem da se Beograd i Priština usredsrede na takozvani njemačko-francuski predlog rešenja za Kosovo.

Bocan-Harčenko je ukazao da, po svoj prilici, za Zapad uopšte nije važan javni stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o predlogu Njemačke i Francuske, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

- Zapad je smanjio napetost, izazvanu problemom registarskih tablica, koji je Priština vještački stvorila, ali nije to uradio s ciljem normalizacije situacije u pokrajini. Sada ponovo doliva ulje na vatru -  naveo je ruski ambasador u Srbiji.

Podsjetivši da je saglasnost na posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine dala Generalna skupština UN, Bocan-Harčenko je upitao da li se Brisel posavjetovao sa članicama UN, od kojih više od 100 ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova, da bi „tako olako, zapovjednički uvrstio francusko-njemački plan u agendu dijaloga“.

- Pitanje je, naravno, retoričko. Uz sve navedeno čini se da su u EU primili kao očekivane alarmantne poruke iz Tirane sa zajedničke sjednice parlamenta Albanije i parlamenta Kosova u duhu ideja ‘velike Albanije’. To su poruke koje veličaju OVK i njene vođe, koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti - zaključio je Bocan-Harčenko.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:26