/ Фото: Дан
19/08/2021 u 18:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарадник Веље Невоље пуцао прије двије године на Давидовића и митрополита Јоаникија?

Никшићки бизнисмен тврдио је да је атентат на њега наручио лично Александар Вучић

Нове информације у вези са случајем подигнуте оптужнице против криминалног клана Вељка Беливука и Марка Миљковића, свакодневно испливавају, а Курир и Вечерње Новости сада пишу о сараднику Беливука Небојши Јанковићу, званом "Hell" који је наводно учествовао у атентату на митрополита Јоаникија у Београду прије двије године. 

Наиме, како пишу ови медији, Јанковић је умијешан, у како се сумња, још двије ликвидације извршене у Србији и Црној Гори, али и један покушај убиства.

Јанковић је наводно рекао да је индиректно учествовао у убиствима снајпером на гробљу у Сопоту, као и у затвору у Спужу, али и пуцњави на митрополита Јоаникија и никшићког бизнисмена Миодрага Даке Давидовића у београдском хотелу "Kраун плаза".

Давидовић (62) је рањен у децембру 2019. године из снајпера док је сједио у бару хотела "Kраун плаза" у Београду. Овај покушај убиства из снајпера шокирао је јавност, а није утврђено да ли је мета атентатора можда био и владика Јоаникије, с којим је Давидовић те ноћи сједио.

image
- Фото: Вечерње Новости

Давидовић, који већ девет година са породицом живи у Београду, тада је погођен у руку иако је нападач највјероватније циљао да га убије, а спасило га је то што је трослојно стакло на прозору хотела преусмјерило метак.

Нападач је одмах након пуцњаве побјегао аутомобилом из круга хотела, а возило и снајпер коришћен у нападу, запаљени су неколико улица даље на Новом Београду.

Велике контоверзе су се потегле након ове пуцњаве, а Давидовић је шокирао јавност са изјавом да иза покушаја атентата на њега и тадашњег епископа будимљанско-никшићког стоји предсједник Србије Александар Вучић.

- Атентат на мене и Јоаникија је извела група која је извршила, према српској штампи, многа недјела. То је група узрок многих несрећа, а луда је главни организатор свих погибија. Он се зове Александар Вучић- казао је тад Давидовић. 

Митрополит, а тадашњи епископ Јоаникије се након тога огласио, наводећи да је увјерен да није истина оно што је Давидовић изјавио и да је неприхватљиво да говори у његово име. 

- Такво му овлашћење никад нисам дао, иако је ктитор цркве. Што се тиче покушаја атентата на нас двојицу у Београду децембра 2019. године, увјерен сам да предсједник Србије са тим нема никакве везе- поручио је тада митрополит Јоаникије. 

Јанковић бивши полицајац и припадник елитне јединице Војске Србије 

Јанковић се, наиме, помињао у обраћању беливука док је препричавао убиство Дамира Хоџића и Адиса Спахића у Црној Гори, као и отмицу Милета Радуловића.

Из других разговора  било је јасно закључити да је био особа од повјерења Беливуку и да је управо њега питао за све у вези са оружјем због чега је познато да је био стручњак у том пољу.

Јанковић је иначе бивши полицајац и припадник елитне јединице Војске Србије 63. јединице Падобранских бригада.

Беливуку је доносио снајпер, а потом га у шуми и обучавао како да пуца из њега.

О Јанковићу се писало након хапшења Беливукове групе, а приказан је и видео снимак Беливука и њега у шуми гдје га снајпериста учи како да пуца.

image
Фото: PRINTSCREEN YT, Зорана Јевтић

Јавност је такође видјела и његову фотографију на којој са снајпером у кутији шета усред Београда.

Према до сада познатим информацијама, у организованој криминалној групи коју је предводио Беливук, Јанковић је био задужен за обучавање и припремање припадника групе за употребу снајперске пушке, а полиција је пронашла најмање два мјеста на којима су пушке "упуцаване" и на којима је вршена обука.

Јанковић је професионални снајпериста који је испрва био припадник 63. падобранске јединице гдје је и изучио занат.

Потом се запослио у МУП-у, али тај посао је напустио и отворио мјењачницу, а извори су претходно тврдили да је "врхунски снајпериста".

Kако су у штековима Беливукове криминалне групе пронађена два снајпера, сада се сумња да је Јанковић, као професионалац и бивши припадник МУП-а који зна да рукује и овим оружјем, био задужен за обучавање и других убица који стоје иза злочина извршених овим оружјем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:55