Nikola Selaković / - net
17/07/2022 u 21:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Selaković demantovao hrvatskog kolegu: Gdje piše da predsjednik ne može u privatnu posjetu

To je kao da vam neko traži službenu najavu da odete na groblje, za godinu u Srbiju ušlo više od 700 nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Republike Hrvatske, bez ikakvih službenih najava

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković ocijenio je da je skandalozna odluka hrvatskih vlasti da zabrane Aleksandru Vučiću dolazak u Jasenovac gdje je trebalo da se pokloni žrtvama nacističkog progona.

On je demantovao hrvatskog kolegu Gordana Grlić Radmana koji je kazao da predsjednik ne može doći u privatnu posjetu.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova posjeduje vrstu insturmenta koja meri istinitost, ironično kaže ministar.

"To je kao da vam neko traži službenu najavu da odete na groblje, kao da vam neko brani da odete na groblje i zapalite svijeću",  kazao je Selaković.

On ističe da je sramota da zemlja u kojoj je odomaćen ustaški poklič "za dom spremni" govori da se "Srbija nije suočila sa prošlošću", Hrvatska u kojoj podižu spomenike pravosnažno osuđenim ljudima za terorizam (spomenik Miru Barišiću), u kojoj marširaju crnokošuljaši.

"Postavljam javno pitanje, od broja ljudi koji su navedeni kao nestali, koliko je među njima pripadnika srpskog naroda. Koliko je nestalih Srba sa prostora Hrvastke u ovom broju",  pitao je Selaković.

Šef diplomatije je rekao da je apsolutna neistina da Hrvatska uvek najavljuje prelazak i ulazak u Srbiju svojih zvaničnika.

On je podsjetio na činjenicu da je u prethodnih godinu dana, zabiljleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Republike Hrvatske u Republiku Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava.

U Srbiju je dolazio hrvatski ministar Radovan Fuks, a da Srbija nije dobila nijednu notu, a isto važi i za Zvonka Milasa i izaslanika predsednika Hrvatske. Milana Bošnjaka.

"Nikada ih niko nije zaustavljao ili ispitivao razloge njihove posjete", kazao je Selaković.

On je potez hrvatskih vlasti okarakterisao kao zastrašujući i skandalozan.

Kaže da Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, najbolje zna koliko je u broju nestalih (o kojima priča Hrvatska) više Srba, nego Hrvata.

"Kada bi Srbi u Hrvatskoj mogli da uživaju petinu prava, ne polovinu, nego petinu, koja uživaju pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji mi bismo bili presrećni. Koliko je onih u srpskim selima koji nemaju struju, vodu, put? Je l' nam to pridike o pravima manjina drže oni kod kojih ni nekoliko sati ne može da opstane ćirilicom ispisana tabla ustanove ili organizacije", istakao je on.

Ministar je podsjetio da je jedino nacistička NDH imala logore za djecu, a danas se predsjedniku Srbije zabranjuje da položi cvijeće i zapali svijeću onima koji su stradali samo zato što su bili Srbi.

Kako je rekao "kod njih se kaže da je to bio radni logor". 

" Ko god očekuje da ćemo da sjedimo i ćutimo, slušamo gluposti, taj se grdno prevario. U noti koja nam je došla stoji da posjeta visokog predstavnika strane države posjeta Jasenovcu ne može biti privatnog karaktera. Očekujem da predsjednik izađe sa konkretnim detaljima svega što smo čuli, a potpuno je neistinito. Mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao", poručio je Selaković.

"Nevjerovatno je da se osporava pravo unuku jasenovačke žrtve da položi vijenac i zapali svijeću na mjestu tog stravičnog logora", objašnjava Selaković.

On se zapitao i kako to Vučić "pravi haos" polaganjem cvijeća u Jasenovcu, kako to prenose hrvatski mediji.

Takođe, kaže da je nevjerovatno da neko predsjednika Izraela pita "zašto želi da ide u posetu Aušvicu", te ističe da Aleksandar Vučić nije samo predsjednik Srbije, već i potomak jasenovačke žrtve.

To je na nivou licemerja kada Nikoli Tesli porušite spomenike, pobijete rođake, a onda tvrdite da je bio "hrvatski naučnik", pa ga stavite na euro, objašnjava šef srpske diplomatije.

- Srbija nije dala povoda Hrvatskoj za ovakav odnos. Njihove zvaničnike niko nije uslovljavao kada su ulazili u Srbiju - rekao je Selaković, a sada Hrvatska predstavlja polaganje venaca na mestu jednog od najvećeg logora za vreme Drugog svetskog rata kao "izazivanje haosa".

Šef srpske diplomatije pita i gde piše da je nemoguće privatno posetiti najveće srpsko stratište.

- Ako se to zabranjuje predsedniku Srbije, čemu drugi da se nadaju? Srbi nisu bili poželjni tamo da ostanu živi, a sada im više ne možete ni položiti cveće ili zapaliti sveću - rekao je Selaković i izjavio da je neverovatno da se to dešava 2022. godine, 72 godine od kraja Drugog svetskog rata.

Podsetimo, u logoru Jasenovac su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:52