Никола Селаковић / - нет
10/09/2021 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Селаковић: И Европска унија има дио кривице за догађаје на Цетињу

- Има одговорности институција ЕУ за насиље екстремиста на Цетињу, јер њега вјероватно не би ни било да је из Брисела правовремено стигла јасна порука да је поштовање религијских права европска вриједност и да се напад на ту вриједност неће толерисати - рекао је Селаковић

Селаковић: Пицулина изјава о улози Србије на Цетињу апсурдна и неутемељена

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је изјаву извјестиоца Европског парламента за Црну Гору Тонина Пицуле да "не искључује улогу Србије у догађајима на Цетињу" оценио као апсурдну и неутемељену.

„Апсурдне су и неутемељене оптужбе извјестиоца Европског парламента за Црну Гору Тонина Пицуле на рачун Србије и њеног наводног мијешања у догађаје око устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу“, навео је Селаковић у писаној изјави.

Додао је да Србија не може ни на који начин бити одговорна за то што је „група екстремиста покушала да осујети један древни вјерски обред и на тај начин суспендује најелементарнија вјерска права великог процента грађана Црне Горе“.

„Очигледно је највећа кривица Србије у томе што се успјешно развија, што биљежи велике економске успјехе, и што у расту БДП, расту плата и нивоу привучених страних инвестиција чврсто држи прво мјесто у региону“, оцијенио је шеф српске дипломатије.

Он је оцијенио и да је јасно да „таква Србија многима није по вољи“ па су у стању да „јој упућују свакојаке критике које немају везе са реалношћу“.

„Пицула, такође, нема право да пере руке од одговорности институција ЕУ за насиље екстремиста на Цетињу, јер њега вјероватно не би ни било да је из Брисела правовремено стигла јасна порука да је поштовање религијских права европска вриједност и да се напад на ту вриједност неће толерисати“, додао је Селаковић.

Оцијенио је и да, када је ријеч о српском народу и његовим правима, принципи ЕУ често не постоје, али да би „европосланик Пицула требало да буде макар толико пристојан и да не упућује неосноване пост фестум оптужбе којима се од жртве прави кривац“.

Извјестилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула оцијенио је раније да је устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија превазишло вјерски карактет и додао да не искључује улогу Србије у догађајима на Цетињу. Он је казао да годину дана након парламентарних избора не могу бити задовољни јер Црна Гора показује елементе дубоко подијељеног друштва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:32