Селаковић / -Фото: Спутњик, Лола Ђорђевић
08/05/2022 u 11:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Селаковић: Запад тражи да Србија призна Косово како би Путину показали да нема преседана

Проблем сецесија одређених дјелова територије држава постоји у читавом свијету, на стотине је таквих примјера, тврди српски шеф дипломатије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је да Србија неће увести санкције Руској Федерацији, али оно што је приоритетан циљ Србије јесте бржи европски пут.

- Србија се труди да потпуно самостално доноси одлуке које се тичу њене судбине. Ми смо једна од ретких суверених држава у Европи и свијету, и то са поносом могу да кажем, која се труди да потпуно самостално и суверено доноси одлуке које се тичу њене судбине- казао је Селаковић за РТС.

Селаковић је констатовао да ће Запад тражити признање Косово, да би могли да кажу руском лидеру Владимиру Путину да нема правног преседана.

- Запад на одређени начин води политику која иде ка томе. Борићемо се да она не иде у том смјеру, борићемо се свим дипломатским и политичким средствима, борићемо се још јаче. Ми смо ти који тврдимо да је направљен преседан који ће бити коришћен. Говорим о овоме на основу разговара које сам имао са многим министрима дипломатије из Латинске Америке, Африке и Азије који су свјесни тога- казао је Селаковић.

Он истиче да је свијет пун проблема као што је проблем Косова и Метохије.

- Не постоји идентичан проблем, али проблем сецесија одређених дјелова територије држава постоји у читавом свијету. На стотине је таквих примјера. Прављење једног преседана може да изроди једну врсту девијантног правила које ће се примјењивати у другим случајевима- навео је Селаковић.

Поручио је да ће се борити за интересе државе Србије на Косову и метохији и за интересе српског народа. Не знам да ли се у овом периоду од 23 године држава у дужем временском периоду борила успјешније него у ових десет година, а да нам је маневарски простор неупоредиво горе- закључио је Селаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:39