Илустрација / Министарство одбране Србије
26/09/2021 u 11:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Албаниjа тражила да Србија повуче војску са границе

Албаниjа посебно забринута због "распоређивања српских оружаних снага у близини границе са Косовом и воjних авиона коjи лете близу и изнад ваздушног простора Косова

Грађани незадовољни одлуком Приштине о замјени регистарских таблица улазе у седми дан протеста на сјеверу Косова и Метохиjе, код прелаза Jариње и Брњак.

Неколико авиона Воjске Србиjе jуче jе у више наврата надлијетало Jариње и Брњак.

Од своjих позициjа не одустаjу ни припадници специjалне полициjе, ни грађани окупљени на протесту.

Директор Канцелариjе за КиМ Петар Петковић саопштио jе да jе "освједочени екстремиста Аљбин Курти поново потврдио да jе спреман да за шаку гласова на предстоjећим изборима, изазове озбиљне инциденте на простору Косова и Метохиjе".

Грађани се не повлаче са административних прелаза на сјеверу Косова

Министарство Европе и спољних послова Албаниjе позвало jе Србиjу да "повуче оружане снаге упућене на границу са Косовом".

У саопштењу за jавност се истиче да jе Албаниjа посебно забринута због "распоређивања српских оружаних снага у близини границе са Косовом и воjних авиона коjи лете близу и изнад ваздушног простора Косова, што подстиче поjединце на изазивање немира и насиља, као и на дестабилизациjу Косова".

"Ови акти су у супротности са међународним споразумима коjи имаjу за циљ да осигураjу ред и стабилност у том дијелу региона. Позивамо Србиjу да повуче оружане снаге упућене на границу са Косовом и да ради на хитноj деескалациjи ситуациjе. Позивамо све актере да покажу суздржаност и одмах пређу на диjалог, као jедини начин да се крене напред и ријеше отворена питања у духу сарадње, коjоj jе Албаниjа неповратно посвећена, у своjим билатералним и мултилатералним напорима", поручуjу из овог министарства.

Додаjе се да ће Албаниjа "као савезник у НАТО-у и одговорна чланица Уjедињених нациjа, учинити све што jе у њеноj моц́и да подржи све напоре да се ситуациjа одмах деескалира и врати диjалогу".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:24