Казне због химне / - фото: Нова.РС
06/12/2021 u 09:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Школама казне до милион ако не пусте химну „Боже правде“

Новчаном казном од 100.000 до 1.000.000 динара казниће се за прекршаj установа ако не изведе химну Републике Србиjе у складу са новим законом

Влада Србиjе послала jе Скупштини предлог измјена Закона о основама система образовања и васпитања коjима се за не извођење химне на почетку школске године школа кажњава износом од сто хиљада до милион динара. Предсједница Униjе синдиката просвјетних радника Jасна Jанковић каже за Нова.рс да jе увођење ове казне бесмислено jер школе немаjу сопствени буџет па држава на оваj начин може jедино да кажњава саму себе.

Члан 28 Закона о основама система образовања и васпитања по предлогу коjи чека усваjање у Скупштини требало би да буде измијењен и умјесто “Образовно-васпитни рад школе остваруjе се у току школске године, коjа почиње 1. септембра, а завршава се 31. августа наредне године”, гласи:

“Образовно-васпитни рад остваруjе се у току школске године, коjа почиње 1. септембра, извођењем химне Републике Србиjе, а завршава се 31. августа наредне године.”

Уз то су предложене и допуне Члана 191 ставом 1а коjи гласи: Новчаном казном од 100.000 до 1.000.000 динара казниће се за прекршаj установа ако не изведе химну Републике Србиjе у складу са новим Законом. Оваj предог да школе буде кажњаване у износу од чак милион динара уколико 1. септембра изостане интонирање химне, Jанковић оцјењуjе као бесмислен.

“Школа не посједуjе своj новац, на зарађуjе, она jе државна институциjа. И онда држава казни школу. Шта то значи? Држава казни саму себе. Замислите колико jе то бесмислено”, каже Jанковић.

Обjашњава да ниjе против интонирања химне али да ово ниjе начин да се химна уведе у школе. Наводи и да постоjе проблеми коjи су много важниjи о тога, а коjи би могли да буду решени изменама поменутог закона.

“Мијењамо нешто што jе мање важно а суштина jе непромијењена. И даље имамо исте проблеме коjе смо имали и прије ковида а коjе jе ковид додатно запаприо наjљућом могућом папричицом и сад ви из тога да се извлачимо. Предлагач закона уопште ниjе слушао струку, а и оно што смо се договорили, а то jе статус вјероучитеља, ниjе уопште ушло у измјене закона”, прича ова професорка српског jезика и додаjе да су измјене закона постале дио уобичаjених активности српских министара просвјете, као и то да њима ништа битно не рјешаваjу.

Nova.RS

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:42