Марко Миљковић и Вељко Беливук Фото: Принтсцреен/Тв Пинк
01/09/2021 u 18:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Случај Беливук: Свједок-сарадник биће онај који најмање зна

Уколико добије статус окривљеног-сарадника, оптужени неће моћи да свједочи о дјеловању поменутог клана прије 2019. године, а које би могло да укаже на извјесне везе криминалне групе са високим функционерима државе

Од тренутка подизања оптужнице против Вељка Беливука претпоставља се да ће окривљени-сарадник, који ће свједочити против криминалне групе вође навијача, бити Бојан Хрватин, осуђивани криминалац који се сам понудио да добије поменути статус, пише портал Nova.rs.

Хрватин је пред тужиоцем испричао све детаље о монструозним убиствима поменуте групе, а како сазнаје тај портал, тужилаштво ће највероватније управо њега изабрати јер најмање зна о деловању поменутог клана.

Хрватин, један од ухапшених припадника криминалне групе Беливука, званог Веља Невоља, и Марка Миљковића, у Тужилаштву за организовани криминал (ТОК) испричао је да је присуствовао убиству тројице младића и затражио да у поступку добије статус окривљеног-сарадника.

Одлука тужилаштва, али и суда, и даље није позната, међутим, према сазнањима нашег листа, извјесно је да ће његова понуда бити прихваћена, с обзиром да је идеалан кандидат за помјенуту улогу.

-Хрватин је идеалан да добије статус окривљеног-сарадника, јер најмање сазнања посједује о дјеловању поменуте групе. Како се и у самој оптужници наводи, о дјеловању ове групе нема података пре 2019., иако је опште познато да је она дјеловала од 2013., 2014.године, када се појавила на јужној трибини-каже извор  листа.

Хрватин је раније у тужилаштву испричао да је у затвору у којем је служио казну због убиства навијача Вождовца Бојана Мајића, и у коме је био од 2007 до 28. маја 2020., упознао Милоша Будимира, једног од опужених, преко кога је по изласку на слободу успоставио контакт са Беливуковом групом.

-То се поклапа са свим сазнањима из оптужнице. Уколико добије статус окривљеног-сарадника, оптужени неће моћи да свједочи о дјеловању поменутог клана прије 2019. године, а које би могло да укаже на извјесне везе криминалне групе са високим функционерима државе, а прије свега, са њиховим контактима у полицији. Ми засад у оптужници немамо сазнања о томе ко је учествовао у стварању поменутог клана, ко га је финансирао, помагао, а ту се прије свега мисли на помоћ у Министарству унутрашњих послова, с обзиром да су оптужени годинама вршили терор за који никада одговарали, односно сносили санкције- каже извор.

Подсјетимо, оптужени Бојан Хрватин истакао је раније пред тужиоцем да је свједочио убиству Лазара Вукићевића, Здравка Радојевића и Милана Љепоје.

Хрватин је именовао све чланове групе који су учествовали у ликвидацијама и рекао да су Беливук и Миљковић били вође, али није говорио о контактима са појединцима из институција.

Оптужница против Беливука, Миљковића и још 29 особа подигнута је 30. јула. Терете се за пет убиства, недозвољено растурање дроге и оружја, силовање и отмицу.

Група Вељка Беливука и Марка Миљковића ухапшена је у великој акцији Безбедносно-информативне агенције (БИА) И Министарства унутрашњих послова (МУП),4. фебруара ове године. Након хапшења, откривена је викендица у Ритопеку, коју су оптужени користили приликом вршења најтежих кривичних дела.

Такође, приликом привођења, заплењена је и велика количина оружја.

Подсетимо, са групом Вељка Беливука повезују се нестанци више од 15 особа. Ипак, према наводима оптужнице, група се терети за убиства петорице мушкараца, док је судбина осталих несталих, које су највиши функцинери полиције доводили у везу с кланом, неизвесна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:02