/ - Фото: Дан
03/06/2022 u 17:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СПЦ на Kосову и Метохији прекида све контакте са тамошњим властима

Контакте прекидају због кршења вјерских слобода и вјерске дискриминације, објављено је на Твитер налогу Манастира Високи Дечани

Српска православна цркве (СПЦ) на Kосову и Метохији одлучила је да прекине све контакте са тамошњим властима због, како наводе, "кршења владавине права и вјерских слобода заједнице, као и отворене ентичке и вјерске дискриминације према СПЦ".

Ово саопштење објављено је на Твитер налогу манастира Високи Дечани.

- Због невиђеног кршења владавине права и вјерских слобода без преседана против наше заједнице СПЦ на Kосову је суспендовала контакте са косовским властима. Отворена етничка и верска дискриминација према нашој цркви наноси штету свим грађанима Kосова- наводи се у објави.

Из манастира додају да је СПЦ упозорила међународне представнике о неопходности посебних механизама заштите, у ситуацији када косовска влада отворено не поштује судске одлуке и потписане споразуме које гарантују ЕУ и ОЕБС у специјалним заштићеним зонама вјерског културног наслеђа.

-У свом објављеном Извештају америчког Стејт департмента о слободи вероисповести на Kосову у 2021. години САД су критиковале то што се не спроводи одлука косовског Уставног суда о враћању земљишта Високим Дечанима- поручили су из манастира.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 04:25