/ - ФОТО: ВИКИПЕДИЈА
08/12/2022 u 20:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SPC pozvala na mir i uzdržanost: Pojačan pritisak kosovskih vlasti na Srbe

SPC je navela da ne može ravnodušno da gleda na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepovjerenje i napetost i, kako je upozorila, još više mogu podstaći Srbe na iseljavanje

Srpska proslavna crkva (SPC) je saopštila da svakodnevno od vjernika dobija zabrinjavajuće vijesti da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na Srbe, te pozvala sve na mir i uzdržanost.

SPC je navela da ne može ravnodušno da gleda na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepovjerenje i napetost i, kako je upozorila, još više mogu podstaći Srbe na iseljavanje.

Ukazano je da takva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist, prenijela je Informativna služba SPC.

- Apelujemo na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svijest da se politički i pravni problemi ne mogu rješavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gdje Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu, dodala je SPC.

Naveli su da od međunarodnih predstavnika očekuju da učine sve što mogu da se zaustavi najnoviji talas pritiska na Srbe koji, kako je ukazano, postupke kosovskih institucija doživljavaju kao direktnu prijetnju da za njih tamo nema mjesta.

SPC je u saopštenju izrazila zabrinutost što su „međuetnički odnosi i povjerenje na Kosovu i Metohiji na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina“ i pozvala sve na mir i uzdržanost.

Naveli su da se svi problemi moraju rješavati bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice.

U Velikoj Hoči su danas ;kosovska policija i Carina, uprkos otporu tamošnjih Srba, zaplijenili više od 40.000 litara alkoholnog pića u Vinariji „Petrović“, koje je, kako su rekli, neovlašćeno proizvedeno i prodavano.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. mart 2023 03:51