Илустарција / - Косово онлајн
29/09/2021 u 07:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срби одбили предлог; Урсула у Београду, а преговарачи у Бриселу

Градоначелници српских општина на сјеверу КиМ одбили су предлог команданта Кфора да се jединице специjалне косовоске полициjе замијене воjницима Кфора, а да одлука о привременим регистрациjама остане

Административни прелази на сјеверу КиМ Брњак и Jариње и даље су под блокадом због протеста Срба незадовољних одлуком приштинских власти о укидању таблица.

Путеви Лепосавић - Рашка и Рибарићи - Зубин поток блокирани су за саобраћаj десети дан, а ситуациjа на прелазима jе мирна. Градоначелници српских општина на сјеверу КиМ одбили су предлог команданта Кфора да се jединице специjалне косовоске полициjе замијене воjницима Кфора, а да одлука о привременим регистрациjама остане.

Предсједница привремених приштинских институциjа Вjоса Османи поновила jе у уторак у разговору са амбасадорима САД и Њемачке у Приштини да "Србиjа покушава да дестабилизуjе ситуациjу" на административним прелазима, што jе, како тврди, "наставак руско-српских напора да пониште достигнућа САД, ЕУ и НАТО на Косову и у региону".

Предсједник Алиjансе за будућност Косова Рамуш Харадинаj оптужио актуелног премиjера за лоше управљање "ситуациjом на сјеверу". Он jе у емисиjи „Прессинг“ на Т7 рекао да jе косовски премиjер Аљбин Курти "претворио косовске полициjске снаге коjе се налазе на сјеверу у ратне заробљенике". Харадинаj за Куртиjеве оперативне акциjе за слање Специjалне jединице косовских полициjских снага на сјеверу сматра да нису биле добре испланиране.

Предсједница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен jе у уторак у Тирани изjавила да jе "заоштравање затегнутости између Косова и Србиjе jако забрињаваjуће" и нагласила да jе "од кључне важности да се напетост смањи и врати диjалогу". Фон дер Лаjен jе послије разговора с албанским премиjером Едиjем Рамом предочила да jе "и Европска униjа од почетка изграђена на диjалогу и економском развоjу а то води разумијевању обиjу страна, заљечењу рана и коначно помирењу". Истакла jе да "то jесте дуг процес и процес коjи води мирољубивоj и обећаваjућоj будућности".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:44