Okupljeni mještani / - FOTO: KOSSEEV
26/09/2023 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbi se okupljaju u centru Zvečana: Mještani pale svijeće za trojicu ubijenih

Iako još niko nije zvanično saopštio identitet ubijenih, izložene su tri fotografije uz crni flor Igora Milenkovića i Bojana Mijailovića iz Leposavića, kao i Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, koji su ubijeni u Banjskoj

U centru Zvečana, kod spomenika Kralju Milutinu, okupljeni mještani pale svijeće trojici ubijenih Srba, u napadu na Kosovsku policiju, koji se dogodio u noći 24. septembra, kada je u zasjedi ubijen narednik Kosovske policije.

Iako još niko nije zvanično saopštio identitet ubijenih, izložene su tri fotografije uz crni flor Igora Milenkovića i Bojana Mijailovića iz Leposavića, kao i Stefana Nedeljkovića iz Zvečana.

Prisutno je više od stotina ljudi. Oni u tišini prilaze fotografijama, uzimaju svijeće i pale ih. Neki ostaju, neki odmah napuštaju trg, javlja agencija Kossev. Pojedini od prisutnih i plaču. Tu su i članovi porodice najmanje od jednog ubijenog mladića.

Od zvaničnika Srpske liste prisutan je Ivan Todosijević, kao i Miljana Nikolić.

Događaj prate brojni mediji sa sjevera Kosova kao i iz Beograda, javlja Kossev. U neposrednoj blizini nije vidljiva Kosovska policija, kao ni EULEKS, ili KFOR.

U 18 časova počelo je paljenje svijeća u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Premda izostaje zvanična informacija bilo iz Beograda, bilo iz Prištine ili sa sjevera Kosova o identitetu ubijenih osumnjičenih napadača, i Srpska lista i Vlada Srbije proglasili su danas dane žalosti. Prvo je Srpska lista proglasila trodnevnu žalost od danas, a onda i Vlada Srbije jednodnevnu sjutra.

Odluka je naišla već na snažne osude u regionu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova objavio je odmah potom snimak praćene oružane maskirane grupe, za koju se sumnja da je u zasedi, u noći između subote i nedelje, ubila narednika Kosovske policije Afrima Bunjakua, koji je juče sahranjen uz počasti. Svećlja tvrdi da se na snimku nalazi potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se kroz više situacija i primera povezuje sa organizovanim kriminalom i teškim krivičnim djelima.

image

Ubijeni Srbi

- FOTO: KOSSEEV

Ova je grupa gotovo cjelodnevno pružala otpor jakim snagama kosovske policije, izgubivši, prema zvaničnim izvještajima, najmanje troje ljudi, sa više ranjenih, i više uhapšenih, a kako se vjeruje, oni su blindiranim vozilom razbili metalnu zatvorenu kapiju kraljeve lavre iz 14. vijeka, manastira Banjska, koristeći i oružje unutar zidina. Crkva je potvrdila upad, ali nije precizirala porijeklo napadača, osim da se radi o uniformisanim i maskiranim licima.

Ubijeni su na mrežama već doživljeni herojima i novim Obilićima, sa čestim porukama o nastavku nepravde jer nije proglašen dan, odnosno trodnevna žalost.

Na sjeveru Kosova među građanima raširen je utisak da se, iako kao osumnjičeni napadači, ipak radi o njihovim sugrađanima koji su žrtvovani i poslati u smrt. Posebno se naglašava i informacija da su u pitanju mladi momci, koji nisu služili vojni rok, i da nisu bili svjesni u šta se šalju.

Čemu sve, zašto, šta su htjeli, koji je bio cilj – ovo su tipična pitanja koja građani postavljaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:25