Александар Вучић / - фото: Новости
16/01/2022 u 22:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Србија изгласала промјену Устава

Вучић је честитао грађанима Србије резултат референдума и каже да "мисли да смо урадили добру ствар за ову земљу"

Предсједник Србије Александар Вучић саопштио је да је Србија изгласала промјену Устава.

Он се обратио јавности из централе СНС.

 - Србија је изгласала промјену референдума. Ради се о разлици од око 20 одсто. Од 97,02 обрађених бирачких мјеста резултати су следећи: Неважећи гласови 1,01  опцију "НЕ" гласало је  39,52 ДА - 60,48 - саопштио је он, преносе Новости.

Вучић је честитао грађанима Србије резултат референдума и каже да "мисли да смо урадили добру ствар за ову земљу".

- Честитам грађанима Србије на избору уставних промјена на референдуму. То је било њихово демократско опредјељење, није било проблема и све је изгледало како треба. Србија је послала веома позитивну слику у свијет. Вјерујем да ћемо у наредном периоду успјети да урадимо пуно по питању суштински независног судства - рекао је предсједник.

Вучић каже да неће бити одлагања избора.

Биралишта у Србији су затворена у 20 часова. Грађани Србије су се данас на референдуму изјашњавали да ли су за потврђивање Акта о промјени Устава у области правосуђа. 

Референдумско питање гласило је: "Да ли сте за потврђивање Акта о промјени Устава Републике Србије?", а грађани су се изјашњавали заокруживањем одговора "да" или "не".

У Уставу се сада уводе нова правила у начину избора судија односно тужилаца. Њих више директно неће бирати парламент. Скупштина Србије ће сада изгласати по четири истакнута правника који ће ући у састав Високог савјета судства, односно Државног вијећа тужилаца.

Они ће затим, заједно са осталим члановима ова два тијела (има их укупно по 11) бирати судије и тужиоце. Укида се и пробни мандат судија, па се они неће као до сада бирати прво на три године већ на цијели радни вијек, под условом да не прекрше нека од правила обављања функције из закона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:47