Photo by Nikola Cirkovic on Unsplash
30/07/2021 u 11:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Србија: Наставља се тренд смањења броја Црногораца између пописа

Указује се да се од тога 360 хиљада грађана, пет одсто, изјаснило као директни црногорски потомци

На предстојећем попису становништва у Србији, само 21 хиљаду грађана, односно 0,3 одсто, изјасниће се као припадници црногорске нације, што је деветоструко мање у односу на период прије распада СФРЈ, јавља агенција МИНА.

То је показало истраживању које је, за потребе Црногорских електора Србије (ЦЕС), урадила Нинамедиа из Новог Сада.

-Наставља се тренд да се од пописа до пописа у Србији полови број Црногораца, и то је права слика политичког и друштвеног амбијента у савременој Србиј- саопштено је из ЦЕС-а.

Они су објаснили да је истраживање "Ставови грађана Србије о Црногорцима", урађено на репрезентативном узорку из цијеле Србије, у директним интервјуима и маргином грешке мањом од један одсто.

Наводи се да је истраживање показало да више од два милиона грађана Србије, 28 одсто, има дјелимично или потпуно поријекло из Црне Горе.

Указује се да се од тога 360 хиљада грађана, пет одсто, изјаснило као директни црногорски потомци.

Из ЦЕС-а су рекли да овакав демографски податак указује на изнимну сложеност црногорско-српских односа и на околности у којима су Црногорци и Црна Гора перманентна тема српских медија, институција и политике.

-Историјски, он објашњава свеприсутност Црногораца у јавном животу Србије и чињеницу да десетине насеља, стотине установа и организација те хиљаде улица по Србији, носе називе црногорских знаменитих личности- каже се у саопштењу ЦЕС-а.

Истиче се да тај податак објашњава и нелагоду немалог броја Црногораца у Србији у прихватању чињенице да су у

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. septembar 2021 00:53