/ - N1
28/01/2023 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija: Protest frilensera ispred Vlade, simbolično spalili pristigla poreska rješenja

Nije najgore što nas niko nije obavijestio za plaćanje poreza, najgore je što su frilenseri otišli sami do Poreske i sami pitali, tada su im odgovarali ne možete, jer nemamo načina na koji možemo da vas oporezujemo, kazao je Stojković

Udruženje radnika na internetu (frilenseri) protestovali su ispred Vlade Srbije zbog načina oporezivanja dohotka i visine poreskih stopa. Oni su simbolično spalili poreska rješenja koja su im stigla, prenosi N1.

Predsjednik udruženja Miran Pogačar je rekao da traže da nema naplate od 2017. do 2020. godine.

- I svakoj majci da se da pravo na trudničko i porodiljsko. Tražili smo i umanjenje postotka za četiri odsto, što nije veliko. Ovo što oni traže je previše, navodi Pogačar.

Miloš Stojković, frilenser iz Niša, kaže da je upao u dužničko ropstvo.

- Nije najgore što nas niko nije obavijestio za plaćanje poreza, najgore je što su frilenseri otišli sami do Poreske i sami pitali, tada su im odgovarali ne možete, jer nemamo načina na koji možemo da vas oporezujemo. Da je bilo sve u redu, mi bismo se legalizovali kao što smo danas. Ja vjerujem na riječ predsjedniku Republike, vjerujem u ono što je rekao na dvije državne televizije da se porez frilenserima neće oporezivati retroaktivno već od dana donošenja zakona. Frilenseri bez pomoći dinara države odlaze u svijet i donose svakog dana po jedan zlatnik i na kraju mjeseca donose kovčeg sa zlatom. Zar te ljude treba uništiti, upitao je on.

Kako je rekao frilensera je sada osam hiljada i „moraju da plaćaju harač narednih deset godina“.

- Frilenseri su htjeli da plate, ali im država nije dozvolila i država treba da preuzme neku odgovornost. Krajnji cilj treba da bude da svi zajedno odemo do toga da imamo predstavnika u Skupštini, imamo predstavnika Mirana Pogačara, da kaže da frilenseri nisu lopovi, poručio je Stojković.

Država je tokom protesta 2021. godine pristala da neplaćene poreske obaveze na prihod za pet godina unazad izmire u ratama tokom narednih deset godina, a za 2023. godinu je dogovoren novi model oporezivanja ali im nije priznato pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo. Te poreske obaveze i tekuće opteretiće njihov dohodak za oko 50 odsto zbog čega su nezadovoljni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. mart 2023 12:28