/ -FOTO: ILUSTRACIJA
26/10/2022 u 11:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija prva u Evropi po broju oboljelih zbog zagađenja, godišnje umre 6.000 ljudi

Posebno su osjetljiva mala djeca, trudnice, osobe starije životne dobi, kao i oni koji već imaju plućne bolesti

Broj prevremenih smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha u Evropi procjenjuje se na oko 400 hiljada godišnje, a na mapi najzagađenijih gradova, neslavno prvo mjesto često ima i Beograd.

Podaci o broju prevremenih smrtnih slučajeva u svijetu su alarmantni i već se procjenjuju na preko četiri miliona slučajeva godišnje.

Srbija je prema nekim procjenama, na prvom mjestu u Evropi upravo sa bolestima koje mogu da se dovedu u vezu sa zagađenjem vazduha.

Procjenjuje se da više od šest hiljada ljudi godišnje u Srbiji umre zbog zagađenja.

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Mihailo Stjepanović za RTS je kazao da aerozagađenje utiče na sve građane.

- Posebno su osjetljiva mala djeca, trudnice, osobe starije životne dobi, kao i oni koji već imaju plućne bolesti. Aerozagađenje je faktor rizika za brojne plućne bolesti - kao što je astma, rak pluća - ali takođe dovodi i do pogoršanja tih bolesti - naglasio je on. 

U zimskoj sezoni aerozagađenje je izraženije i veća je koncentracija čađi, sumpor-dioksida, azot-dioksida, čestica veličine PM 10 mikrometara i dva i po mikrometara koje zbog svoje veličine kada ih udahnemo prolaze duž cijelog trahe-bronhijalnog stabla, stižu do naših alveola i oštećuju ih.

- Taj plućni dio gdje se odvija fina razmena gasova biva oštećen. Na taj način pogoršavaju se plućne bolesti, ali ne samo plućne. Ove čestice ulaze u krvotok i oštećuju i druge organe, prije svega kardiovaskularne. Faktori su rizika i za druge maligne bolesti, a ne samo za plućne- zaključio je Stjepanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:20