авион, авион / - SHUTTERSTOCK
12/04/2022 u 13:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Србиjа са Британцима преговара о набавци 12 "тајфуна"

Таjфун“ jе веома агилан авион, посједуjе напредне системе и смањену уочљивост за неприjатељске сензоре, што га сврстава у светски врх ловачких авиона

Србиjа преговара са Британцима о набавци 12 "таjфуна", британских ловаца бомбардера, преносе Новости.

„Таjфун“ jе веома агилан авион, посједуjе напредне системе и смањену уочљивост за неприjатељске сензоре, што га сврстава у светски врх ловачких авиона, преносе Новости.

Интеграциjа система jе извршена на основу стандарда магистрале података МИЛ-1553, уз подршку преко 80 рачунара, што авиону даjе велику оперативну ефикасност, функционалну поузданост, растерећење пилота од сувишних радњи и потенциjал за даљу надградњу.

Сериjски стандард „таjфуна“ заснива се на погону са два мотора Jуроџет ЕJ200, без система за управљање вектором потиска. Систем за управљање вектором потиска већ jе развиjен, а следи његово испитивање и конверзиjа у авионе из сериjе 3.

"Таjфун" jе наjнапредниjи вишенамјенски борбени авион нове генерациjе тренутно доступан на светском тржишту. Почетним планом од 765 и до сада уговорених 559 примјерака авиона, "таjфун" jе наjвећи европски воjни програм сарадње у сегменту високе технологиjе, што значаjно jача европску ваздухопловну и осталу индустриjу у глобалноj конкуренциjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

18. maj 2024 20:59