ISS, ilustracija / - FOTO: ROSCOSMOS
17/05/2024 u 11:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Srbija se uključuje u istraživanje svemira: Begović o memorandumima potpisanim s Kinom

Ministarka nauke Srbije Jelena Begović rekla je danas da su sa Kinom potpisana tri memoranduma, dva o uključivanju Srbije u istraživanje svemira i kako bi se on mogao iskoristiti u mirnodopske svrhe za razvoj tehnologije i inovacija, dok se treći odnosi na iskorenjivanje siromaštva.

Begović je Radio-televiziji Srbije kazala da Srbija sa Kinom već ima strateške projekte kojima su otvorena vrata srpskim naučnicima da se spoje sa adekvatnim institutima i fakultetima u Kini, kako bi zajedno radili na projektima od biotehnologije do veštačke inteligencije.

Govoreći o memorandumima koji su u vezi sa uključivanjem Srbije u tokove kako svemir iskoristiti za razvoj tehnologije i za razvoj inovacija, Begović je naglasila da je njima predviđena izgradnja lunarne stanice na kojoj već kineski partneri rade.

Kada je reč o trećem memorandumu, Begović tvrdi da Srbija sa kineskim partnerima razvija modele, prije svega primene novih tehnologija u poljoprivredi kako bi se smanjilo siromaštvo na globalnom nivou.

- To jeste vezano za ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, ali i za Inicijativu Pojas i put - dodala je Begović.

Podsjetila je da je za vrijeme nedavnog boravka kineskog predsjednika Si Đinpinga u Srbiji najavljeno da će 300 srpskih studenata dobiti šansu da studira u Kini, kao i da će 50 srpskih naučnika boraviti u Kini na nekom od njihovih najboljih instituta, odnosno fakulteta.

- Čekamo još detalje od kineskih partnera, ali mislim da je to sjajna šansa i za povezivanje, i za nadogradnju znanja i, na kraju krajeva, za proširivanje istraživačkih aktivnosti naših istraživača - navela je Begović.

Ona je naglasila da će to Srbiji donijeti pristup novim tehnologijama koje se izuzetno brzo razvijaju u Kini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 16:17