Ана Брнабић / - Фото: Срђан Бољевић
07/04/2022 u 18:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Србија спремна за наставак дијалога са Приштином

Она је навела да се Србија дослиједно залаже за поштовање принципа међународног права и примјену Резолуције 1244 Савјета безбједности

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у разговору са новоизабраном специјалном представницом и шефицом Мисије привремене администрације Уједињених нација на Kосову (УНМИK) Kаролином Зијаде да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином и указала на неопходност да Kосово испуни обавезе преузете Бриселским споразумом.

Она је изразила очекивање да ће то на објективан и транспарентан начин бити представљено и у извјештају генералног секретара Уједињених нација о раду Унмика, на седници Савјета безбједности која ће бити одржана 20. априла, наводи се у саопштењу Владе.

Брнабић је навела да се Србија дослиједно залаже за поштовање принципа међународног права и примјену Резолуције 1244 Савјета безбједности и да ће наставити да улаже напоре за очување мира и стабилности, али да истовремено очекује да и Приштина испуни преузете обавезе.

Премијерка је указала на континуирану нестабилност и етнички мотивисане инциденте према Србима и осталом неалбанском становништву, али и на ускраћивање права Србима да се изјасне на референдуму о уставним амандманима у области правосуђа у јануару, као и да на територији Kосова и Метохије учествују на изборима у Србији одржаним 3. априла.

Зијаде је поручила да ће УНМИK наставити да се ангажује на постизању мирније и просперитетније будућности кроз унапређење поштовања људских права и изградњу повјерења међу заједницама.

Она је потврдила посвећеност УНМИK-а подршци дијалогу који се под покровитељством ЕУ води ради постизања свеобухватног споразума и дугорочног мира и помирења, наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 00:56