Unspalsh ilustracija
15/09/2021 u 17:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Србија у октобру добија и пету вакцину

Фармацеутска кућа Модерна саопштила је да је ефикасност њене вакцине вируса 94,5 %, а информација се базира на последњој фази клиничког тестирања

Вакцинација у Србији не иде баш сјајно, имунизовало се тек нешто више од 50 посто становништва. Ипак, стиже нам и пета врста вакцине - америчка Модерма. Ово цјепиво нам, судећи по најавама званичника, стиже у октобру, преноси Nova S.

Вакцинација против ковида-19 у Србији званично је почела 24. децембра прошле године. Грађани Србије су до сада могли да одаберу америчко-њемачку вакцину Фајзер, руску Спутњик В, кинеску Синофарм, британску Окфорд Астразенеку.

-Ускоро ћемо да имамо и пету вакцину, и Модерну смо набавили и она нам стиже од октобра- најавио је раније предсједник Србије Александар Вучић.

-Студија је показала делотворност Модерна вакцине против ковида-19 од 96 %. Вакцина мРНА-1273 се генерално добро подноси, а досад није уочено ништа озбиљно што би постављало питања око сигурности вакцине- саопштено је раније из компаније Модерна.

Ефикасност вакцине Модерна 94,5 %

Фармацеутска кућа Модерна саопштила је да је ефикасност њене вакцине вируса 94,5 %, а информација се базира на последњој фази клиничког тестирања.

Осим ефикасности, издваја се још једна битна ствар код Модернине вакцине – не захтјева чување на екстремно ниским температурама, већ је стабилна на температурама од два до осам степени 30 дана, а шест мјесеци може да се чува на температури од минус 20.

Из Америчке фармацеутске компаније потврђују да је Модерна вакцина против корона вируса делотворна 96% код дјеце старе од 12 до 17 година, према резултатима првих клиничких испитивања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:43