/ - GOV.RS
11/08/2022 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija ukinula zabranu izvoza ulja, smanjene akcize na pojedine derivate nafte

Kako se navodi, nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mjere

Vlada Republike Srbije donijela je na današnjoj sjednici odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta, navodi se u saopštenju Vlade te zemlje.

Kako se navodi, nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mjere.

- Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva. Podsjetimo, vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bili pod mjerama ograničenog izvoza, prenosi N1.

Na sjednici vlade, dodaje se u saopštenju, usvojena je Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

- Ovu odluku vlada je donijela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cijenom sirove nafte na svjetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdijevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti, navodi se.

Na današnjoj sjednici donijeta je izmijenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Donošenjem ove mjere spriječiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svjetskom tržištu i dalje prouzrokuje prijetnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. oktobar 2022 01:33