/ - PHOTO BY JINGMING PAN ON UNSPLASH
02/12/2021 u 08:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Србија вратила у земљу све резерве злата

Вучић је, како је рекла, пре неколико мјесеци после састанка са представницима Међународног монетарног фонда, питао "да ли су резерве злата Србије напољу"

Србија је недавно у земљу вратила све резерве злата које су чуване у иностранству и тренутно располаже са 37,2 тоне овог племенитог метала у вриједности од 1,9 милијарди еура, саопштено је за Radio Slobodna Evropa (RSE) из Народне банке Србије (НБС).

Као разлоге враћања златних полуга из сефова у Швајцарској и Енглеској, НБС је навела да је "у амбијенту појачане глобалне неизвјесности, жељела додатно да повећа сигурност и доступност свог монетарног злата".

Иако се у посљедњој деценији многе земље у сијвету враћају куповини и складиштењу злата као најтрадиционалнијег облика и заштите од инфлације, ријетке су оне које су у своје сефове вратиле комплетне резерве.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић изјавила је 23. новембра да је после поруке предсједника Србије Александра Вучића "одмах, у року од два мјесеца, организовала пребацивање свих резерви злата у Србију".

Вучић је, како је рекла, пре неколико мјесеци после састанка са представницима Међународног монетарног фонда, питао "да ли су резерве злата Србије напољу".

-Рекла сам да јесу у иностранству, у Берну у Швајцарској и да је само једна тона остала у Лондону још из оног времена. Вучић ми је рекао да мисли да би то требало да буде овде у Србији, уз опаску – не знаш шта се у свијету дешава- рекла је Табаковић за телевизију Пинк.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. avgust 2022 06:21