/ - PHOTO BY CONVERTKIT ON UNSPLASH
30/04/2022 u 20:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Српски и црногорски криминалци лажни идентитет плаћали и до 15.000 еура

На личним картама и пасошима налазиле су се слике криминалаца, али су имена и подаци били туђи

Филип Кораћ предао се хрватској полицији која га је потраживала због фалсификовања докумената, па се од 24. априла налази иза решетака. Кораћ је, како је његов адвокат Гордан Преглеј потврдио за Kurir, сам отишао у полицију, а задржан је у притвору у Реметинцу.

Десна рука Луке Бојовића, како су Кораћа прозвали, на овај начин се уписао на подужи списак безбједосно интересантних особа које су поседовала лажна хрватска документа.

Како је 2019.године пренео 24hr, припадници земунског клана, али и зараћених црногорских кланова, документа су набављали од Нусрета Сеферовића, који је до тада био познат као предсједник Уније Рома, који је сарађивао са пјевачицом Анкицом Демировић и њеним супругом Ромеом.

Криминална банда, према писању хрватских медија, имала је добро разрађену шему.

- Припадници овог злочиначког удружења су противзаконито прикупљали и обрађивали личне податке хрватских држављана с пребивалиштима на територији Србије који до тада нису тражили нити вадили хрватска документа те их, по претходним договорима, уступали другим особама - наводи портал и додаје да су на списку корисника ових услуга били људи из српског и црногорског подземља који су фалсификована документа плаћали између 7.500 и 15.000 еура.

Група је набављала и лажне српске пасоше са уписаним именима и подацима хрватских држављана. То су користили да добију држављанства и матичне листове у хрватским матичним канцеларијама, а после тога су са овако набављеним докуметима подносили захтјеве за вађење хрватских пасоша. На личним картама и пасошима налазиле су се слике криминалаца, али су имена и подаци били туђи.

Ова банда имала је своје помагаче у полицији чији задатак је углавном био да у систему пронађу подобне кандидате за крађу идентитета. Осим личних карти и пасоша, касније су почели да праве и лажне возачке дозволе.

Бивши обавјештајац Божа Спасић раније је за Мондо појаснио да се лажни пасоши праве као потпуно нов документ или се краду.

- У крадене пасоше криминалци стављају своју фотографију, док други подаци остају исти. Због тога се сви произвођачи пасоша труде да фотографија буде најкомпликованији дио за фалсификовање - навео је Спасић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:10