Шарић у судници / - РТС
29/06/2021 u 16:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта је све до сада обиљежило суђење Дарку Шарићу

Поред тога што се стекао утисак да одбрани иде у прилог одлагање рочишта, чинило се да честа одлагања иду у прилог и суду

Одлагање рочишта, тражење изузећа тужиоца, отказивање пуномоћја адвокатима, шест брањеника иако је законски могуће имати највише пет, промјена чланова судског вијећа, само су неки од детаља који су обиљежили суђење Дарку Шарићу за трговину наркотицима и прање новца, пише Nova S.

Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду Шарићу и осталим осуђенима за шверц кокаина и вратио предмет Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање. Другостепена пресуда је између осталог укинута због тога што се у саставу петочланог вијећа Апелационог суда, које је одлучивало о жалбама на првостепену пресуду, нашло двоје судија које су претходно одлучивале о продужењу притвора Шарићу, али и због тога што је учињена битна повреда одредаба кривичног поступка.

Шарићу је одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коју му је претходно првостепеном пресудом изрекао Специјални суд. Такође, крајем јула прошле године Шарић је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на девет година затвора због прања 20 милиона еура зарађених од продаје наркотика, а у том случају жалбени поступак је у току.

Суђење Шарићу и 16 оптужених за прање 22 милиона еура, стечених кријумчарењем наркотика, одлагано је у Специјалном суду у Београду најмање 27 пута. Одлагања је било због тражења изузећа тужиоца Младена Ненадића, републичке тужитељке Загорке Доловац, судског вијећа, а сваки пут, захтјеви одбране су одбијани.

Завршне ријечи, због честих одлагања, нису могле мјесецима да отпочну, иако је требало да се одрже још септембра 2018. године, што се чинило да одбрана окривљених покушава да опструише поступак. Адвокати одбране, због бројних одлагања, новчано су кажњавани, али их ни то није спријечило. Разлози презаказивања претреса били су и недоласци адвоката, а једном је одложено јер је један од адвоката, постао дјед.

Поред тога што се стекао утисак да одбрани иде у прилог одлагање рочишта, чинило се да честа одлагања иду у прилог и суду.

-Пресуда за дрогу против Шарића и осталих оптужених може бити основ за ово суђење, гдје им се суди за прање пара, јер би њоме био доказан извор тог новца. Односно, да је у том првом поступку правоснажна пресуда, онда би био доказан извор новца који је у овом поступку предмет прања, то јест, да је стечен од продаје наркотика како тужилаштво наводи у оптужници. То је разлог што и суду и тужиоцу одговора то што се у овом поступку толико одуговлачи и што ово суђење за прање новца спорије иде, јер поступак за шверц дроге није правоснажно окончан. То значи да суд и тужилаштво на њега могу да се позивају тек када пресуда буде правоснажна. Могу они да пресуде у овом поступку, али ће пресуда бити на много чвршћим ногама уколико имају правоснажну одлуку за ово предикатно кривично дјело, односно шверц кокаина- рекао је раније извор нашег портала.

На једном рочишту догодила се и несвакидашња ствар. Наиме, након што је Шарић отказао пуномоћја за петоро адвоката, суд му је додјелио браниоца по службеној дужности. На следећем рочишту, након што је Шарић повукао отказивање пуномоћја, у судници су се поред његових петоро адвоката, појавио и бранилац по службеној дужности, па је тако Шарић имао шесторицу адвоката, што је у супротности са законом, који каже да их може имати највише пет

Одбрана се жалила и да су Дарку Шарићу повређена људска права и да нема фер и поштено суђење. На једном рочишту, Шарић, када је добио ријеч, обратио се замјенику специјалног тужиоца Саши Иванићу и казао:

"Није мој обичај да се овако изјашњавам, али морам да кажем. Ти си лопов. Узео си моју имовину и дао је Небојши Јоксовићу који сад пет хектара на Златибору продаје за милионе. Зато је и добио статус свједока сарадника".

Иначе, Шарић се предао српским властима 18. марта 2014. године, након вишегодишњег бјекства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 17:32