Српски предсједници / - курир.рс
27/08/2021 u 09:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта раде бивши српски предсједници: Коштуница се поново оженио, Тома пече ракију

Већина бивших предсједника Србије данас је ван политике. Изузетак је Борис Тадић, који има своју странку, док је Томислав Николић на челу тијела за сарадњу са Русијом и Кином и пече ракију

Већина бивших предсједника Србије данас је ван политике! Изузетак је Томислав Николић, који данас води Национални савјет за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Кином, али спрема и бизнис заједно са старијим сином Радомиром - масовну производњу ракије томоваче за тржиште Русије и Кине. Такође је у политици и бивши шеф државе Борис Тадић, који је политички активан на месту лидера СДС, пише Курир.

За разлику од њих двојице, бивши предсједник Србије Милан Милутиновић повукао се у илегалу, док је Зоран Лилић председничку фотељу заменио хуманитарним радом. Бивши југословенски председник Војислав Коштуница поново се оженио, а дане проводе у викендици...

Томислав Николић: Спрема ракију за Кину и Русију

Томислав Николић на Андрићев вијенац је дошао 2012. Предсједник државе је био пет година, а по одласку с ове функције прешао је у тада основан Национални савет за координацију сарадње са Русијом и Кином. И након одласка с предсједничке функције остао је да живи у државној резиденцији. Посљедње информације о њему су да се заједно са сином Радомиром Николићем спрема за масовну производњу своје ракије томоваче и извоз на тржишта Русије и Кине.

Зоран Лилић: Помаже младима у региону

Зоран Лилић, предсједник СР Југославије од 1993. до 1997, данас је пензионер окренут хуманитарном раду. Лилић је напустио политику након одласка из СПС и неуспјелог покушаја стварања нове странке. Био је у управном одбору Јубмес банке, а прије неких годину и по - двије напустио је ову позицију.

- Лилић је у пензији, напустио је Јубмес банку чим је стекао услов за одлазак у пензију. Сада се бави хуманитарним радом. Посвећен је дјеци у региону и њиховом образовању - казао је за Курир један од Лилићевих пријатеља.

Милан Милутиновић: Их Хага у илегалу

Милан Милутиновић, предсједник Србије од 1997. до 2002, данас је у потпуној илегали. Курир је покушао да добије од њега коментар како проводи дане, али је он одбио било какав разговор. Милутиновић је у Хагу, гдје се предао у јануару 2003, био оптужен за злочине над косовским Албанцима у првој половини 1999. Трибунал га је, након шест година, ослободио оптужби.

- Нема ме у јавности. Ја сам своје одрадио. Никога нисам опањкао, ни против кога нисам свједочио. Када су ме ослободили свих кривица, осјетио сам да сам поново рођен, али не због себе, већ због породице. Ја се лично нисам узбуђивао јер нису ништа могли да ми пришију, иако су се трудили. Онда су дигли руке - казао је Милутиновић својевремено за медије. Бивши предсједник државе се потпуно повукао из јавног живота, а медији су писали да је био на сахрани бившег грчког премијера Константина Мицотакиса, с којим је био породични пријатељ.

Војислав Коштуница: Оженио се, у викендици пише књигу

Војислав Коштуница, последњи предсједник СР Југославије од 2000. до 2003, такође се повукао из политичког и јавног живота. Пензионерске дане углавном проводи у својој викендици у Белановици код Љига, где, како се медији писали, пише књигу - мемоаре.

- Мештани га воле и цијене, он све ради сам. Коштуница је у ту викендицу долазио и кад је био на функцији, он се уопште није промијенио - каже извор Курира.

Коштуница се прије неколико година оженио по други пут, па у пензионерским данима ужива са супругом.

Борис Тадић: Политички активан, открио Твитер

Борис Тадић је био предсједник државе у два мандата - од 2004. до 2012, а након одласка с функције наставио је да се бави политиком. Напустио је ДС и основао Социјалдемократску странку, на чијем је челу. У медијима се појављује ријетко, али се зато често може "видјети" на друштвеној мрежи Твитер. Није му страно ни да уђе у расправу с корисницима на овој мрежи, али никад не прелази границу лијепог понашања. Медији су писали да је у једном моменту био члан међународног савјетодавног борда Уникредит групе. Данас заговара укрупњавање опозиционих странака, махом оних које су настале цијепањем ДС, и заједнички излазак на изборе. Недавно је изашао у јавност с понудом да управо он буде заједнички кандидат опозиције за изборе, али су остали ту идеју одбили.

Наташа Мићић: Једина жена на челу земље, и даље у ЛДП

Наташа Мићић је једина жена која је била на челу државе. Била је предсједник Народне скупштине, а када је Милану Милутиновићу истекао мандат на месту председника Србије, Мићићева је постала вршилац дужности предсједнице Србије 29. децембра 2002. Када је убијен премијер Зоран Ђинђић 12. марта 2003, управо Мићићева је била та која је прогласила ванредно стање у земљи. Бирана је за народну посланицу у неколико мандата, а данас је готово и нема у јавном животу. Иако је било спекулација да је напустила ЛДП, она је то недавно демантовала. Бави се адвокатуром.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:03