Unspalsh ilustracija
31/08/2021 u 19:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стручњаци: Србија далеко од колективног имунитета, вирус мутирао

Статистички подаци показују да је ситуација из дана у дан озбиљнија и да чекујемо да до краја ове недеље тај број достигне цифру од 3.000 на дневном нивоу, каже Ђерлек

Епидемиолошка ситуација у Србији убрзано се погоршава. Стручњаци кажу да овако нешто било и очекивано јер, како објашњавају, за разлику од соја који је био присутан на почетку епидемије - када је једна особа могла да зарази још двије - делта сој се много лакше шири, пише N1. Један заражени вирус може да пренесе на осам до девет људи.

Борба са Делта сојем коронавируса је сурова, поручује државни секретар у министарству здравља Мирсад Ђерлек. Каже да смо са око 52 одсто вакцинисаних, далеко од колективног имунитета и да смо тако продужили опстанак вируса, који је сада мутирао. Званични подаци су се већ приближили цифри коју је државни секретар најавио и прије њиховог објављивања.

-Статистички подаци показују да је ситуација из дана у дан све озбиљнија, да имамо све већи број новообољелих и да нажалост очекујемо да до краја ове недеље тај број достигне цифру од 3.000 на дневном нивоу ако не и пређе 3.000- каже Ђерлек.

-Јесте и овај Алфа сој заражавао, али у породици двоје – троје овде смо имали тај кластер случајеве где су цијеле породице биле заражене од једног члана и то је доприњело скоку епидемије- истиче епидемиолог Радован Чеканац,.

Према Ђерлековим ријечима има довољних количина кисеоника и љекова, као и болничких капацитета. Каже да ће већи квалитет здравствене заштите имати и не-ковид пацијенти који су протеклих годину и по дана трпели због епидемије.

-Ситуација се погоршава и у Краљеву. Број заражених је чак 85 одсто виши у односу на претходну недељу- објашњава епидемиолог Радован Чеканац и додаје:

"Забрињавајући је и број јучерашњих првих прегледа – око 200, а претходних дана имали смо око 100. Значи повећава се и број новорегистрованих случајева у околини наше територије, значи у Врњачкој Бањи и Рашкој“.

И овог љета општине Нови Пазар и Тутин спадају у критичне. Ситуација је нестабилна, несигурна, забрињавајуца и непредвидива, поручују из тамошњег завода за јавно здравље. Повећан је број заражених, хоспитализованих, као и број прегледа у амбулантама. Број вакцинисаних у овим општинама је и даље низак.

-У Пазару је то око 26-27 процената у Тутину око 13-14, не знам сад тачно у процентима али недовољно. Једно је веома важно да је то недовољно за колективни имунитет и да морамо што прије а нарочито апелујемо на млађу популацију да се што прије вакцинише- истиче Мајда Иковић из Завода за јавно здравље Нови Пазар.

Стижу поруке подсјећања на епидемиолошке мере, а најављене су и контроле њиховог поштовања.

-Број један ће бити јавни саобраћај. Мислим да то јесте једна посебна дјелатност која је овим мјесеци била на неки начин под надзором али мислим да није било сасвим довољно. Мислим да ћемо акценат ставити поново на тржне центре и на мегамаркете-најављује помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић.

За сузбијање епидемије и даље је најбољи љек вакцинација, стални су апели љекара. Замјеник директора клиничког центра у Нишу Радмило Јанковић каже да слаби имунитет код старијих људи који су на почетку примили Синофарм и да би хитно морали да приме трећу дозу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 07:03