Борис Тадић / - РТРС
19/03/2022 u 21:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Тадић: Рат између Русије и Украјине може да промијени нашу егзистенцију

Он је напоменуо да од почетка има јасан став да се ради о агресији Русије на Украјину

Предсједник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић изјавио је данас да би власт због наговјештаја свјетске кризе морала да с  опозицијом отвори разговоре о општим националним питањима, а не само “фингирани” разговор на тему Косова.

 - Рат између Русије и Украјине може драматично да промијени нашу егзистенцију и произведе поново свјетску економску кризу неслућених размјера. Ово је ситуација од огромног националног значаја и захтјева да стварно прозборимо шта ћемо да радимо у датим околностима и какве све трагичне последице можемо да доживимо уколико не предузмемо нормалне и паметне одлуке -  рекао је Тадић новинарима у Крагујевцу.

Он је додао да је изузетно важно да Србија разговара “са Европљанима” како би они разумјели њену позицију.

 - На пример, да сам ја сада на мјесту предсједника Републике замолио бих опозицију да крене у међународну дипломатију, да се крене заједнички и да се покаже да се читаво друштво суочава са проблемом уколико се Србији намеће да намеће санкције према Русији - рекао је Тадић.

Он је напоменуо да од почетка има јасан став да се ради о агресији Русије на Украјину и апсолутно је супротно српским националним интересима, не само на Косову, него свагдје, да се врши инвазија на једну земљу.

 - Ми не можемо да признамо ни Луганск ни Доњецк. Али истовремено имам потпуно разумијевање да се не намећу санкције Русији у овом тренутку, поготово ми који смо трпјели те санкције и видјели смо да су оне погађале прије свега народ, а много мање руководство -  додао је Тадић.

С друге стране, како је навео, треба направити другачију “развојну комуникацију” и озбиљно размислити о селекцији инвестиција у овом тренутку.

 - Не могу све врсте инвестиција у овом тренутку да буду добродошле. У околностима када пријети економска криза потребно је обезбиједити високотехнолошке инвестиције, које обезбјеђују не само брже стопе раста него одрживију производњу - оцијенио је Тадић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 16:10