НАТО бомбардовање Београда / - РТРС
13/01/2022 u 14:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Три хиљаде људи из Србије тужи НАТО

Адвокат Срђан Алексић, коjи у име око 3.000 људи подноси те тужбе, у сарадњи с италиjанским адвокатом, каже за ТВ Прва да се спрема jош тужби против Алиjансе

Двије нове тужбе против НАТО-а због осиромашеног ураниjума коришћеног на КиМ, током бомбардовања СРJ 1999, идуће недеље биће поднијете Вишем суду у Београду.

Адвокат Срђан Алексић, коjи у име око 3.000 људи подноси те тужбе, у сарадњи с италиjанским адвокатом, каже за ТВ Прва да се спрема jош тужби против Алиjансе.

Претходна тужба, према његовим ријечима, поднијета jе у jануару прошле године и послата jе туженоj страни, односно НАТО-у, али на њу jош увијек ниjе стигао одговор, каже Алексић.

У тоj тужби су сви релевантни документи, докази, на енглеском jе и дат им jе сада рок за изjашњавање, обjашњава Алексић напомињући да се поред две нове тужбе спремаjу и додатне.

На питање ко jе подносилац тужбе против Алиjансе, обjашњава да се око 3.000 људи до сада jавило, српских држављана, припадника Воjске Србиjе, резервиста, цивилног становништва коjи су били на КиМ током НАТО бомбардовања. Такође, додаjе Алексић, тужба jе написана у сарадњи са италиjанским адвокатом, коjи jе учествовао у 250 случаjева и то правоснажних, а у коjима jе суд донио одлуку о одштети италиjанским воjницима коjи су због осиромашеног ураниjума развили смртоносне болести.

Ријеч jе о тумору, како обjашњава Алексић, врло специфичном и у свим тим случаjевима jе доказано да су у њиховоj крви били тешки метали. Исто jе, наставља он, и код наших воjника, резервиста, али и цивила коjи су се налазили у зонама бацања бомби, с тим да су њихови случаjеви jош тежи.

Докази су чврсти, закључуjе он, наводећи да jе управо на основу њих италиjански суд донио 250 правоснажних пресуда у корист италиjанских воjника коjи су били на КиМ за вријеме НАТО бомбардовања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:33