Радоје Звицер
09/01/2022 u 18:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилац демантовао Вучића: Звицера у Србији нико не истражује, он је слободан човјек

У изjави у jуну Вулин jе поручио да зна гдје се криjе Звицер, иако ниjе баш наjjасниjе ко га тражи, а уколико jе то и Вулин лично, због чега

Помпезне, популистичке и надасве бизарне изjаве предсједника Србиjе Александра Вучића о Радоjу Звицеру, наводном вођи "кавачког клана", и о томе како су по његовом налогу припадници криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића мљели жртве и од људског меса правили ћевапе по Звицеровом налогу, пале су у воду први пут када jе подигнута оптужница против Беливукове екипе у коjоj се Звицерово име не спомиње. Поменути наводи сада су jош jедном пали у воду након што jе тужилац за организовани криминал Младен Ненадић обjаснио да jе Звицер у Србиjи практично слободан човјек.

Предсједник Србиjе бриљирао jе средином маjа гостуjући на jедноj телевизиjи са националном фреквенциjом гдје jе детаљно говорио о злодјелима коjа, према његовим ријечима, носе потпис jедног од наводних вођа "кавачког клана". Због пиjетета према жртвама и опште пристоjности нећемо пренијети детаље о томе како су жртве, према предсједниковим ријечима, мучене, али у тим изjавама поjавиље се и Звицерово име у контексту особе коjоj су Беливукови паjтоси слали ћевапе од људског меса.

„Звицеру (наводни вођа "кавачког клана", прим. нов.) говорим да му слободе неће бити док сам жив. То радим jер сам борац“, рекао jе предсједник.

Борац или не, али међу особама коjе се налазе на оптужници заjедно са Беливуком, нема ни ријечи о Звицеру, нити "кавачком клану" као таквом, иако се спомиње Црна Гора и ликвидациjе у тоj земљи.

Ове предсједникове изjаве испратила jе, разумије се, и потврда министра унутрашњих послова Александра Вулина. У изjави у jуну Вулин jе поручио да зна гдје се криjе Звицер, иако ниjе баш наjjасниjе ко га тражи, а уколико jе то и Вулин лично, због чега.

„Имамо информациjе о његовом кретању. Истрага одлично напредуjе, тужилац Ненадић jе задовољан и количином и квалитетом доказа. У законском року бићемо спремни да изађемо са оптужницом. Очекуjем велики броj наjтежих казни, заслужили су да никада не виде сунце осим кроз решетке“, поручио jе министар у jуну, вјероватно jер га нико ниjе обавијестио да се за Звицером, заправо, не трага.

Шест мјесеци касниjе коначно се огласио и тужилац за организовани криминал Младен Ненадић. Он jе, у интервjуу за новогодишње издање "Политике", говорио о свим актуелним предметима тужилаштва - Диjани Хркаловић, прислушкивању, Вељку Беливуку, па и - Звицеру. Упитан да ли jе тачна информациjа да jе ТОК покренуо поступак против Радоjа Звицера, коjег медиjи означаваjу као вођу "кавачког клана", Ненадић одговора одрично.

"Он jе држављанин Црне Горе и за њега су у овом тренутку надлежни тамошњи истражни органи. ТОК jе, радећи на овом основном предмету против чланова Беливукове групе, дошао до великог броjа доказа коjи указуjу на повезаност особа ван Србиjе са овом ОКГ. Оно што нама, али и другим органима у земљи представља проблем, jесте то што постоjи велики броj кривичних дјела коjа су извршена у иностранству. ТОК нема могућности да истражуjе сва кривична дјела коjа су се догодила у другим земљама. По закону. можемо да истражуjемо кривична дјела коjа су наши држављани починили у иностранству, али не можемо она коjа су извршили страни држављани у своjоj или трећим државама. Тужилаштво, између осталог, располаже подацима у вези са извршењем три двострука убиства коjа су се десила ван Србиjе. У извршењу тих дјела нису учествовали само наши, већ и држављани других земаља. На органима тих држава jе да направе први корак", рекао jе између осталог Ненадић, чиме jе индиректно демантовао и Вучића и Вулина.

(Нова РС)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:33