фото: Н1 / - фото: Н1
13/11/2021 u 19:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Београду завршен протест: Оптужују Вучића да поручује мурале Ратку Младићу

Предвиђена шетња до Његошеве ипак је отказана. На тргу су се окупили грађански активисти, али и група десничара

Нешто прије 19 сати на Цветном тргу у Београду завршен је протестни скуп "Мурал мора пасти", који је организовало више организација цивилног сектора, због мурала са ликом некадашњег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића на згради у Његошевој улици.

Предвиђена шетња до Његошеве ипак је отказана. На тргу су се окупили грађански активисти, али и група десничара.

Док је трајао протест „Мурал мора пасти“ на Цветном тргу, група младића која чува мурал се повећавала, па се разбијала.

Репортер Н1 јавио је да је било скандирања Ратку Младићу, као и да је кварт затворен за саобраћај, а да је присутан један кордон полциије у опреми за разбијање демонстрација.

Новинар Раде Радовановић рекао је присталицама који су против мурала Младићу да мурале и овакве цртеже поручује лично Александар Вучић.

 - Грађани и грађанке, слобода народу. Није геноцид био само у Сребреници, био је у Приједору, за два мјесеца убили су 102 дјетера. И не само ту, било је елемената геноцида и у Сарајеву, у Мостару. Што се мене тиче, Александар Вучић мора пасти из два разлога: један је што ради оно што не смије, гази Устав и ниподаштава законе, понаша се као тиранин. Он наручује цртезе и којекакве мурале. Као грађанин Београда поносан сам да је наш, мој град, почео да цвјета у цвјету солидарности и емпатије према жртвама - рекао је Радовановић и поручио момцима који носе црне мајице да се повежу заједно против фашизма.

image

фото: Нова С

- фото: Нова С

Активисткиња Аида Ћоровић поручила је присталицама да ће побиједити у овој борби за бољу Србију

Подсјећамо, након најаве Иницијативе младих за људска права да ће прекречити мурал посвећен Ратку Младићу, Министрарство унутрашњих послова забранило је ту акцију.

Док министар Александар Вулин наводи да је скуп забрањен због безбједносног ризика, Иницијатива тврди да држава и овог пута штити и брани ратне злочинце. Онда је активисткиња за људска права Аида Ћоровић приведена након што је бацила неколико јаја на мурал Ратка Младића, да би онда дан касније Ђорђо Жујовић из Социјалдемократске партије Србије бацио креч на мурал.

Након тога група младића опрала је креч са мурала и од тада сваког дана неко „чува“ мурал.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 09:14