Станишић и Симатовић / - ФОТО: Н1
08/09/2021 u 11:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Хагу траже пооштравање казне за Станишића и Симатовића

По тужиоцу, оптужени морају бити проглашени кривим и за прогон, убиства, присилно премјештање и депортацију у Книнској Крајини, Источној Славонији и још три општине у БиХ – Зворнику, Добоју и Санском Мосту

Тужиоци међународног суда у Хагу најавили су данас да ће уложити жалбу на првостепену пресуду којом су бивши челници Службе државне безбедности (СДБ) Србије Јовица Станишић и Франко Симатовић Френки осуђени на 12 година затвора због ратних злочина у Босанском Шамцу 1992.

Главни тужилац Серж Брамерц жалбом ће тражити да казна Станишићу и Симатовићу буде пооштрена.

По тужиоцу, оптужени морају бити проглашени кривим и за прогон, убиства, присилно премјештање и депортацију у Книнској Крајини, Источној Славонији и још три општине у БиХ – Зворнику, Добоју и Санском Мосту.

Првостепеном пресудом, Станишић и Симатовић били су ослобођени оптужби за те злочине.

Став тужилаштва је да је расправно веће погријешило и када је утврдило да Станишић и Симатовић нису били учесници у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био трајни прогон несрба из великих дијелова територије Хрватске и БиХ.

Од апелационог већа, тужилац Брамерц тражи да утврди да су Станишић и Симатовић дијелили ту злочиначку намјеру са другим учесницима и да су спровођењу подухвата дали значајан допринос.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:47