/ - илустрација
20/11/2021 u 14:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Новом Саду ухапшено 17 особа због продаје факултетских диплома

Осумњичени су, уз кривичне пријаве, приведени надлежном тужилаштву, док су против још двије особе поднијете кривичне пријаве у редовном поступку, саопштио је МУП

Седамнаест особа ухапшено је због сумње да су извршили кривично дјело злоупотреба службеног положаја, саопштио је МУП.

Због сумње да су извршили кривично дјело злоупотреба службеног положаја ухапшени су Г. К. (1973) одговорно лице Универзитета "Унион-Никола Тесла", као и А.К. (1993) и М.А. (1986) запослене на универзитету.

Због сумње да су извршили кривично дјело трговина утицајем и фалсификовање исправе ухапшени су полицијски службеници Љ.Н. (1979), Д.С. (1992) и Д.М. (1972) .

Ухапшени су и А.М. (1990), М.Ј. (1983), М.Р. (1996), М.М. (1997), Д.Т. (1960), Т.С. (1986), И.С. (1986), Б.М. (1989), Т.И. (1949), А.Л. (1977) и Н.С. (1974) због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело трговина утицајем.

Како се сумња, у периоду од јануара 2020. до марта 2021. године Г. К. је користећи свој службени положај прибавио другим физичким лицима увјерења о стеченом високом образовању, а правном лицу имовинску корист у износу од око 960.000 динара.

Осумњичене А.К. и М.А. су по налогу Г.К. сачињавале документацију неистинитог садржаја као да су кандидати заиста положили испите, иако нису били присутни на испитима. Оне су уносиле погрешне датуме о упису кандидата на факултет и полагању испита, како би било у складу са законским прописима о дужини трајања школовања.

Т.И., Н.С. и А.К. се сумњиче да су посредовали, уз новчану надокнаду, између Г.К. и кандидата да им се без похађања наставе и полагање испита омогући добијање дипломе о стеченом високом образовању.

Љ.Н., Д.Т., Т.С., И.С. и Б.М. се терете да су давали поклоне и новац А.Л., Н.С. и Т.И. који су посредовали у извршењу ових кривичних дјела.

Љ.Н. и Д.С. се сумњиче и да су набавили лажне дипломе које су користили као праве.

Осумњичени су, уз кривичне пријаве, приведени надлежном тужилаштву, док су против још двије особе поднијете кривичне пријаве у редовном поступку, саопштио је МУП.

Акцију су извели припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле и Одјељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одјељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду.

Међу ухапшенима је и Тривун Ивковић, некадашњи управник Казнено поправног завода Сремска Митровица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:42