/ FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE: DEEP LOOK
25/08/2022 u 16:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Srbiji potvrđen 81 slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je na teritoriji Srbije do srede registrovan 81 potvrđeni slučaj obolijevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

"Od ukupno šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu s tim oboljenjem, dva su registrovana na teritoriji Srednjobanatskog okruga i po jedan na području Južnobačkog, Šumadijskog, Pomoravskog okruga i grada Beograda“, saopštio je „Batut“.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca.

„Za naše geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proljeće (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra“, navodi Institut „Batut“.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni vektor, odnosno prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i u Srbiji.

Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20 odsto) simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

„Međutim, kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahtijeva hospitalizaciju“, ističe se u saopštenju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 80 godina života.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 15:37