/ - FOTO: UNSPLASH - TOWFIQU BARBHUIYA -
10/01/2024 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Srbiji više od hiljadu slučajeva velikog kašlja

Kako se navodi, trenutno su prijavljene epidemije velikog kašlja na teritoriji Grada Beograda, kao i porodična epidemija sa dvoje oboljelih u Boru, na istoku Srbije

Na teritoriji Srbije je do 7. januara prijavljeno 1.020 potvrđenih slučajeva velikog kašlja (pertusis), potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi, trenutno su prijavljene epidemije velikog kašlja na teritoriji Grada Beograda, kao i porodična epidemija sa dvoje oboljelih u Boru, na istoku Srbije.

“Najveći broj slučajeva pertusisa u odnosu na mjesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, dok su najviše stope incidencije bile na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga”, rečeno je u Institutu za javno zdravlje “Batut” za RSE.

Kako kažu u toj ustanovi, na teritoriji Kolubarskog, Zaječarskog i Topličkog okruga za sada nije bilo prijavljenih slučajeva pertusisa.

Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna i daje se bebama sa navršena dva mjeseca.

Specijalistkinja dečje pulmologije Snežana Rsovac ranije je rekla za RSE da pojava velikog kašlja pokazuje da jedan broj roditelja odlaže redovnu imunizaciju djece.

Institut “Batut” navodi da se radi o veoma zaraznoj bakterijskoj infekciji disajnih puteva od koje najčešće oboljevaju bebe do jedne godine, i djeca i mladi, od 10 do 20 godina.

Upozorava se i da oboljeli ne treba da borave u blizini odojčadi, novorođene i male djece, kao i da osoba sa pertusisom može da bude zarazna četiri do pet nedjelja.

Osim u Srbiji, veliki broj oboljelih od velikog kašlja zabilježen je u državama regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 03:30