/ - Фото: Експрес
02/06/2022 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење новинара тражи санкције за Пинк: У Задрузи се хватају за врат!

У ријалити програму су приказане узнемиравајуће сцене насиља у којима један од учесника ријалити програма Филип Цар, удара, односно, хвата за врат другу учесницу Далилу Драгојевић

Независно удружење новинара Србије (НУНС) тражило је да Телевизија Пинк наставља да емитује насиље у ријалити програму "Задруга 5", а други медији то преносе без цензуре.

Наиме, јуче је у раним јутарњим сатима на телевизији Пинк емитован уживо ријалити програм „Задруга 5“, у којем су приказане узнемиравајуће сцене насиља у којима један од учесника ријалити програма, Филип Цар, удара, односно, хвата за врат другу учесницу Далилу Драгојевић.

Драгојевић је, наводно, остала без даха и гласа и плаче, чиме је на најгрубљи начин повријеђен Закон о електронским медијима и Правилник о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

- Емитовањем оваквог садржаја, којим се истиче и подстиче насиље и недозвољено понашање, вријеђа се јавни интерес и на најгрубљи начин се крше људска права, чиме је повријеђен и лични интерес. Законом и Правилником је изричито забрањено емитовање оваквих садржаја и налаже се обавеза Регулаторног тијела за електронске медије да се стара да се у свим програмским садржајима поштују достојанство личности и људска права - наводи НУНС.

Због кршења наведене регулативе, Независно удружење новинара Србије поднело је пријаву Регулаторном тијелу за електронске медије.

- Будући да је ово други пут за кратко вријеме да се такав садржај емитује на истој телевизији, захтијевамо од РЕМ-а да хитно реагује тако што ће да изрекне озбиљну мјеру, како би се спријечило даље емитовање насиља и како би Пинк повећао безбједност учесника ријалити програма- наводи НУНС.

У овом удружењу кажу да је потребно правилником уредити емитовање ријалити програма.

- НУНС позива све медије који преносе дешавања у ријалити програмима да не дијеле садржај који промовише насиље, јер фотографије и снимци насилничког понашања, поготово насиља над женама, подстичу такво понашање у цјелокупном друштву- закључено је у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:25