ухапшен терориста / - фото: муп рс
18/02/2022 u 11:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ухапшени терориста планирао масовно убиство у центру Београда

Иначе, И.Д.jе прије неколико година примио ислам и био на сталноj вези са вођама ИСИС

Игор Деспотовић из Београда одређено jе задржавање од 48 сати због сумње да jе починио кривично дјело jавно подстицање на извршење терористичких дела, јавља Нова С.

Како се незванично сазнаjе, Србин вехабиjа коjи jе био у контакту са ИСИС, хапшен jе jош 2017. у Београду, када се спремао се да камионом гази људе у центру града. Код њега су тада нађени планови за напад какав jе виђен у Барселони.

Иначе, Деспотовић jе прије неколико година примио ислам и био на сталноj вези са вођама ИСИС.

На овом случаjу радили су Служба за борбу против тероризма, МУП и ТОК.

Деспотовић ће бити приведен у Тужилаштво за организовани криминал.

Извори из МУП и БИА кажу да jе Игор Деспотовић у свом стану, лаптопу и мобилном телефону имао детаљне нацрте и планове напада коjи jе требало да изгледа као онаj у Барселони када jе Мароканац Jунес Абуjакуб комбиjем улетио у масу људи испред шопинг центра на Ла Рамбли. Тада jе убиjено 13, а тешко повређено више од сто људи.

Према досадашњим информациjама, Деспотовић jе дјеловао самостално, али полициjа и БИА интензивно провјераваjу све трагове коjи би потенциjално могли довести и до других радикалних исламиста коjи су спремни да по наредби ИСИС убиjаjу по Србиjи.

– Код Игора Деспотовића су у тренутку хапшења пронађена четири телефона и СИМ картице с броjевима 064/617****, 061/192****, 068/417****, два фото-апарата с мемориjским картицама и лаптоп рачунар. Нађена су и три папира са нацртима под називима “Евакуациjа”, “Мапа” и “Замке”… У Деспотовићевом телефону нађен jе и план насловљен са: “Тактике праведног терора – напад камионом”, у коjем jе детаљно описано како одабрати локациjу и доћи до камиона или комбиjа. Сумњамо да jе намјеравао да у Београду прекопира крвави сценарио из Барселоне, да убиjе неког возача, отме камион и њиме улети у Кнез Михаилову из правца Париске улице код Калемегдана - наводи се у документациjи из истраге у коjу jе београдски лист имао увид.

Према ријечима саговорника, Игор Деспотовић jе српским властима постао “безбједносно интересантан” током августа 2016. године.

– Он jе био jедан од наjактивниjих људи у ширењу пропагандних материjала радикалних исламистичких група, посебно ИСИС. На основу оперативних података, Деспотовић jе означен као неко ко би потенциjално био подложан индоктринациjи с краjњим циљем извођења терористичких аката. Та одлука наших агената показала се као исправна и jако корисна, jер jе на основу ње сада спречено крвопролиће у Београду – обjашњава извор.

Нико jуче у МУП и БИА ниjе желио да коментарише наша сазнања. Стручњак за тероризам Џевад Галиjашевић, с друге стране, сматра да jе “врбовање исламиста у Београду све очигледниjе и опасниjе”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 13:16