Ilustracija / Dan
25/06/2022 u 10:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšeni visokorangirani pripadnici vojske i zaposleni u Ministarstvu odbrane Srbije

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane, odnosno Vojske Srbije

Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemjesečnog predistražnog postupka, u saradnji sa VBA, Vojnom policijom, pripadnicima BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapšeno je devet ljudi u postupku koji se vodi protiv 10 osumnjičenih.

Kako je navedeno u saopštenju tužilaštva, neki od njih su visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Slobode su lišeni A.N., S.S., A.T., J.S., Z.K., Ž.R., S.R, N.B., i M.K., dok se za D.D. traga. Oni se terete da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela iz čl 346, zloupotreba službenog položaja iz čl 359 i zloupotreba položaja odgovornog lica iz čl 227 KZ R Srbije.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator A. N., zaposlen u Ministarstvu odbrane iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i 4 zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i 5 odgovornih lica privrednih društava. Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke, odnosno cijene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih (tržišnih).

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. mart 2023 07:15